26.05.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3125  |   0  
Восъчето се пресажда напролет
Това издръжливо цвете, което често се отглежда в българските домове, не обича тесните саксии. Само напролет обаче трябва да му сменяте съда, в който расте. Критерии за това е, когато пръстта се пренасити с корени. Тогава пресадете растението в саксия по-голяма с един номер. Почвата трябва да е приготвена на основата на торф с добавяне на едър пясък или перлит, за да се подобри водопропукваемостта.
За да расте бързо, восъчето се нуждае от ярка светлина, особено зимата. В същото време обаче цветето трябва да се предпазва от ярките слънчеви лъчи. При недостиг на светлина пъпките му опадват. Восъчето (Ноуа carnosa) издържа на ниски температури повече, отколкото останалите широкоразпространени видове. След като се появят пъпки, растението в никакъв случай не трябва да се мести. Когато прецъфти хоята, трябва да се изрежат най-дългите клонки.
Тях можете да ги използвате за размножение на цветето. С остър нож изрежете листата с изключение на последните две. С помощта на молив направете дупчици в малки саксийки. Поставете в тях клончетата и внимателно ги закрепете. Забийте в почвата и четири летвички. След това поставете внимателно върху саксийката найлонова торбичка, която затваряте отдолу плътно. Оставете съдинката на топло място, далеч от преки слънчеви лъчи. След като започнат да растат корените, това ще стане най-рано след два месеца, се смъква найлоновата торбичка. Саксията внимателно се полива.
На растението е нужна седмица, за да се аклиматизира След това може да започне да се подхранва ида се пресажда при нужда.
11.03.2015 г. / Елена Христова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022