31.10.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2313  |   0  
Брукмансия изпълва градината с аромат
Брукмансията /Brugmansia/ е храст или малко дръвче от семейство Картофови /Solanaceae /. Неговата родина е Южна Америка. Растението достига височина 1.80 – 6 м. и широчина 150-240 см. Цъфти от късна пролет до късна есен /от юли до септември/. Листата са едри, тъмнозелени с блясък.
Това растение има две фази на растеж. В началото расте изправено, нагоре, обикновено развива едно стебло, докато достигне първите 80 до 150 см. До този момент не цъфти. След това започва да се развива като храст с разклонения и образува цветове. Цветовете са ароматни, тежки, във формата на тромпет /c дължина около 15-20 см/, цъфтят в бяло, жълто, розово, кремаво или оранжево и вечерно време изпускат невероятен аромат. Плодовете в зависимост от видовете имат форма на яйце или вретено.
Брукмансията е лесен за отглеждане вид. Обича слънчевите места с влажна, добре отцеждаща се почва. Предпочита високи температури през деня (26-30 градуса) и хладни нощи. В по-студените райони може да се отглежда в контейнери, които през зимата се пренасят в закрити помещения.

Размножаване

Брукмансията се размножава чрез вкореняване на резници дълги 10-20 см., взети от края на клончетата през лятото. Почвеният субстрат, трябва да бъде богат на хранителни вещества и същевременно да има добра въздухо- и водопропускливост. Желателно е в почвата да се сложи торф. В периода на израстване да се полива обилно и до м. август да се наторява всяка седмица. Прецъфтелите цветове да се отстраняват за по-обилен цъфтеж. Презимуването може да става на светло при температура 4-12 градуса или на тъмно. Ако зимува на тъмно през пролетта трябва обилно да се подрязва.

ВНИМАНИЕ!

Всички части на растението са отровни. При провеждане на резитба /санитарна или обикновена/ отрязаната вегетативна маса и увяхналите цветове да се събират и унищожават. Всички манипулации да се извършват с ръкавици и инструментите да се дезинфекцират и да се измиват.
27.12.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020