19.01.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4532  |   0  
Хванете си дрян от семка
Дрянът е дърво или храст, който цъфти много рано напролет - още през февруари преди разлистването. Плодовете му зреят късно – в края на август и през септември, те са много приятни и полезни.
Красиво и полезно е присъствието на това растение във всеки двор, защото символизира настъпването на пролетта. Затова дрянът е обичан и търсен като плодно дърво, декоративен храст или пък за жива ограда. Живее до 100 години и има една от най-здравите и твърди дървесини от всички дървесни видове. Издържа на суша и сянка, към почвите не е взискателен . Цветовете са дребни и жълти, събрани в кичури. Плодовете - дренките са продълговати костилки, обвити в червена месеста обвивка с приятен сладкотръпчив вкус.
Едроплодното дърво се размножава на два етапа: чрез семена и присаждане. През есента освобождаваме семената от месестата обвивка. За няколко часа ги накисваме в студена вода, след което ги заравяме в сандъчета с влажен пясък. Напролет изваждаме от пясъка покълналите семена и ги засяваме в лехи.
На втората година през август трябва да облагородим получения обикновен дрян. Двадесет дни преди присаждането започваме да поливаме обилно определените млади растения. Така ще засилим сокодвижението в тях. Друго важно условие е младите фиданки да са с дебелината на молив. Ако са по-дебели облагородяването ще стане в страничен клон. С остро ножче се прави отрез на стъблото или на страничния клон във форма на буквата Т. В него се поставя избраната пъпка от едроплоден дрян, след което мястото се завързва с лико. Отрезът не бива да се прави откъм южната страна, особено ако дрянът е изложен на припек.
12.09.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022