29.11.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  716  |   0  
Погрижете се за ореха и лешника
През декември, ако все още не сте почистили и събрали опадалата шума около ореха и лешника, трябва да го направите и да изнесете отпадъка извън насажденията. Можете да подхраните с фосфорни и калиеви торове. По време на покоя на дърветата тези вещества се придвижват бавно в почвата и евентуалното им измиване е невъзможно. Внасят се фосфорни торове около 3–4 кг/100 кв. м и 2–3 кг/ 100 кв. м калиеви. Торенето трябва да се прави през есента на две – три години. След разхвърлянето на веществата трябва да прекопаете или изорете на 20 – 25 см, за да могат те да попаднат около активната коренова система до пролетта. Обикновено големината на короната определя и разпростирането на кореновата система.
През декември можете да вземете от орехите и лешниците калеми за присаждане. За такива стават само едногодишни леторасти. Трябва да се избират от южната страна на короната. Дървото трябва да дава редовно добра реколта. Не бива да се използват лакомци за калеми. След отрязването калемите се заравят на открито и защитено от слънцето място.
Необхдимо е да направите и едно пръскане и на ореховите, и на лешниковите дървета с 2 % бордолезов разтвор.
През декември можете да направите и резитба за формиране, просветляване или за подмладяване, ако времето позволява. След листопада лесно се забелязват гнезда на гъсеници и мумифицирани плодове. Те трябва да се изрежат, както и всички повредени и загнили, стари и изсъхнали леторасти. Изнесете ги извън градината и ги изгорете. Можете да завършите грижите през декември с остъргване на старата и напукана кора на ореха или варосването на ствола му.
10.12.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020