29.11.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  8408  |   0  
Овошките понякога цъфтят, но не връзват
Затова засаждайте по няколко сорта, те взаимно ще си помагат
И овощните дървета, както и хората, понякога страдат от безплодие. Не са редки случаите, когато се наблюдава обилен цъфтеж, а след това не се оформят никакви завързи и плодове. Причините са много. Една от тях е лошото опрашване и оплождане. Без да се оформи зародиш, а по-нататък и семе, не може да се развие плод. Изключение има при някои крушови сортове, които развиват т. нар. партенокарпни плодове без семена, но това е много рядко явление.
Опрашването става по два начина - чрез насекомите (ентомофилно) и чрез вятъра (анемофилно). Вятърът опрашва само ореха, лешника и кестена. Всички останали овощни видове се опрашват с помощта на насекомите и основно от домашната пчела. Особено при по-рано цъфтящите видове естествените насекоми са много малко и затова най-добрият помощник на овощаря са пчелите. При топло и тихо време те летят и до 2-3 км, но най-добре е, когато кошерите са в самата овощна градина или не по-далече от 600-800 м.
При опрашването попадналият върху близалцето на плодника прашец покълва и през стълбчето прониква до яйцеклетката. За да протече този процес, е необходимо да има съвместимост между опрашителя и опрашвания цвят. При цели овощни видове и отделни сортове собственият прашец, макар да е напълно нормален, не може да покълне и да стане оплождане. Явлението е известно като самостерилност (самобезплодие). Такива са всички сортове на ябълката, крушата, лешника, бадема, някои сливи, дюлята, вишната и дряна. С малки изключения самоопрашващи се са прасковите, кайсиите и ягодоплодните.
Когато създаваме овощна градина от самостерилни сортове, винаги трябва да засаждаме най-малко по два сорта от същия вид и те взаимно да се опрашват. При самоопрашващите се сортове е възможно да правим едносортови градини. Но и в този случай е по-хубаво да има повече сортове, тогава опрашването е по-ефективно.
Ябълката и крушата имат и друг проблем. При тях има т. нар. триплодни сортове, те имат дефектен прашец и са лоши опрашители. Такива са крушите Попска, Енисейска, Юбилеен дар. Ако сте се спрели на тях, трябва да сложите поне още два сорта добри опрашители.
12.03.2012 г. / Желязко Колев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020