07.06.2023 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  4599  |   0  
Компост се прави и в тристранна призма
Един от най-ефективните методи за производство на компост е използването на тристранна мрежеста призма. Това лесно за изработка съоръжение се състои от метална мрежа и три тръби, забити в земята. В хоризонтална проекция е правилен триъгълник със страна 1,2 - 1,5 метра. Височината също е около метър и половина. Тази призма заема площ, не по-голяма от 1 кв. м, а образуването на компоста става без ни най-малкото участие на човека.

Как функционира?

Много лесно: цялата окосена трева или срязаните части на други тревни растения, например градинските бурени, просто се нахвърлят в мрежата и леко се притискат. А по-нататък своята работа ще свършат слънцето, въздухът, водата и микроорганизмите.
Изложен на слънце и въздух, чийто достъп е неограничен от три страни и отгоре, горният слой зелена маса повяхва и след това изсъхва. В този момент, след като са изминали една-две седмици, се добавя следващият слой зеленина. Под него се създава парников ефект и микроорганизмите започват активно да работят, превръщайки сухата трева в изгнил тор.
В долните слоеве температурата още повече се повишава, подсушавайки свежите слоеве дори в прохладно време.
Най-интересното е, че назависимо от редовното добавяне на нови порции трева, започвайки от един момент, горното равнище расте много бавно, тъй като при преработката на тревата тя значително губи обем и тегло, сляга надолу и се уплътнява.

Взимате от долния „етаж"

При редовно попълване на съоръжението през есента то изглежда така: обемът му е запълнен на две трети от височината. Най-долният "етаж" е тъмен на цвят и полученият тор е готов за използване. Средата е сиво-кафеникава, което показва, че суровината е полузряла. Най-rope има още зелена трева. Използването на компоста от такава тристранна призма също е улеснено. В долната част под мрежата се изкопава неголям проход или мрежата се навива по една от страните на триъгълника, така че през отвора свободно да минава лопата. Докато изгребвате готовия компост, масата отгоре постепенно слиза надолу.
21.09.2012 г. / Тодор Хърсев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023