23.10.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2362  |   0  
Изсушете си домати за зимата
Сушенето е най-стария метод за съхранение на зеленчуците, осигуряващ апетитни сладко-кисели плодове с интензивен аромат. За разлика от големите температурни амплитуди необходими при консервиране и замразяване, сушенето на домати изисква значително по-мек и лесен подход. При този метод се извлича влагата от плодовете и се повишават вкусовите им качества.
Всички видове домати могат да бъдат изсушавани, но за да постигнете най-добри резултати, използвайте тези с продълговати плодове. Те притежават плътна месеста обвивка, по-малко семена и са по-сухи от салатните сортове. Може да се използват и Чери домати. Те са склонни да задържат повече захари и киселини, в сравнение с другите видове и също са чудесни за сушене.

Какви да изберете

Изберете твърди и узрели домати. Не е задължително да бланширате преди сушене, но ги измийте и подсушете внимателно. За да си осигурите равномерно изсъхване, е необходимо да нарежете доматите на еднакви парчета. Разрежете продълговатите домати по дължина на половинки или четвъртинки, а Чери доматите на половинки или ги оставете цели. Другите видове можете да нарежете на парчета с дебелина 0,5-1 см, в зависимост от предпочитанията ви.

На слънце

Този метод на сушене изисква благоприятни климатични условия (слънчеви дни с високи температури и ниска относителна влажност), като мястото за сушене трябва да е добре огрято от слънцето. Използвайте чисти пластмасови табли с мрежеста повърхност. Ако не разполагате с такива, вземете плитки пластмасови щайги. Поставете нарязаните домати в единични редове, оставяйки по 2 см разстояние между тях. Покрийте плодовете с тензух, който да служи като бариера срещу насекоми и птици. Поставете таблите поне на 1 метър височина. Прибирайте ги в къщи всяка вечер или при прогноза за дъжд. В зависимост от дебелината на резените, съдържанието на влага и климатичните условия, доматите ще придобият твърда кора с мека консистенция от 3 дни до 1 седмица.

Във фурната е най-удобно

Най-удобният начин за сушене на домати в домашни условия е използването на обикновени газови или електрически фурни, които позволяват работа с по-ниски градуси. Сушенето във фурна отнема от 6 до 12 часа в зависимост от температурата, размера на плодовете и съдържанието на влага. Важно е да се премахне колкото се може повече влага без да се допусне плодовете да изсъхнат напълно. Колкото е по-ниско съдържанието на влага, толкова по-дълго доматите могат да бъдат съхранявани. Изсушените плодове трябва да са твърди и еластични.
Затоплете фурната до 70-80°С и поставете плодовете с обвивката надолу върху тава за печене, покрита с пергаментово фолио. Оставете вратата леко открехната, за да може влажния топъл въздух да излезе навън. Проверявайте доматите периодично, като въртите тавите на определен интервал от време. Необходимо е изсушените плодове да са еднакво сухи, но не и лепкави след като изстинат. Трябва да са добре охладени преди да пристъпите към съхранението им. За да поддържате ниското водно съдържание, запечатайте ги в пликове с херметическо затвяряне, като предварително отстраните въздуха от тях. Съхранявайте ги на хладно (15-20°С), сухо, тъмно място за около 6 месеца. Сухите домати така също могат да бъдат съхранявани и в хладилник в херметически затварящи се купи до 8 месеца или замразени във фризера за около 1 година.

В буркани

Доматите могат да се извадят от фурната и по-рано, въпреки че тогава ще съдържат повече влага и трябва да се съхраняват в хладилник до 1 седмица или да се консервират в буркани. За тази цел извадените от фурната плодове се оставят да изстинат малко и се нареждат в чисти добре подсушени буркани. Заливат се със зехтин (задължително трябва да са обилно покрити) и се добавя по малко дафинов лист. Така приготвени доматите запазват вкусовите си качества до няколко месеца.
Никога не използвайте микровълнова фурна за сушене на домати, тъй като в нея не може да се осигури постоянна въздушна и топлинна циркулация.

Бавно изпичане

Ако вашата фурна не може да работи на по-малко от 80°С, бавното изпичане е метод, който ще доведе до почти същия резултат. За разлика от сушенето във фурна, бавното изпичане на доматите изисква бавна топлинна обработка с по-високи температури, докато соковете им се карамелизират. За сметка на по-краткото време за приготвяне и времето за съхранение е по-ограничено (може да се съхранява за около 1 седмица в хладилник и до 6 месеца във фризер).
За да пристъпите към печене, затоплете фурната до 110°С и наредете доматите с отрязаната страна нагоре върху тава, покрита с пергаментово фолио. За допълнителен вкус леко подправете доматите със зехтини и ги поръсете с подправки като босилек, майорана, мащерка, розмарин, чесън, сол и черен пипер. Бавното печене отнема от 2 до 4 часа, като плодовете остават много по-меки и по-влажни. Охладете ги напълно преди да ги пакетирате в чисти, херметически затварящи се кутии и ги поставете в хладилник или фризер. Печените домати са вкусни в сандвичи, различни видове паста, както и пасирани в супи, и като добавка към картофи.
26.10.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020