Градина » Ранното зеле отива в лехата

 Ранното зеле отива в лехата

Благоприятните условия за засаждане на ранното зеле на открито настъпват от средата на март. Изберете му защитена от северните ветрове и място в градината. Дълбоко обработена и наторена още през есента, сега я заравнете чрез плитка обработка. След това оформите бразди на разстояние 60-70 см. Те трябва да са ориентирани според наклона така, че да осигуряват добро напояване, но важно е също да са в посока изток - запад. Тогава ще имат северна и южна страна. Растенията засадете в основата на браздите от южната страна, където топлинните условия са по-добри. Засаждайте на дълбочина до първия същински лист, като внимавате да не засипвате растежните връхчета. Подходящо разстояние е 40 см едно от друго в реда. Всяко растение полейте с малко вода, за да уплътните почвата около корените.
Грижа по-нататък ще е да окопаете растенията 3-4 пъти. Първото окопаване е около 10 дни след засаждането, когато кореновата система на растенията е поукрепнала. При тази обработка може да подхраните с умерено количество амониева селитра (100-120 г на 10 кв. метра) ако почвата е сравнително бедна на хранителни вещества. Второто окопаване е 15-20 след първото. И при тази обработка може да се прибегне към подхранване, ако то е пропуснато при предната. По късната употреба на азотни торове е недопустима, тъй като зелките стават рехави, а и натрупват нитрати.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Запазете си свежи рози за зимата

Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предв...

Лъжливи ягоди съсипват градината

Понякога в ягодовите насаждения се появяват отделни растения, които са безплодни. По външните белези на листата обаче мъчно могат да се различават от сортовете, които раждат. Тези растения са т. нар. ...

Пивко вино от малко грозде

Как да си направя вино от малкото грозде от асмата? – пита Г. Мирчева Най-важните условия в направата на виното са захарното съдържание на гроздето и хигиената. Не очаквайте да получите вино за п...

Защо съхнат листата на кайсията

Ако забележите, че листата на кайсията са като прегорели, много вероятно е дървото да изпитва калиев глад. Това е един от овощните видове, който има най-големи изисквания към този елемент. Причината е...

Начало