24.01.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2472  |   0  
Погрижете се за оранжерията
Веднага след като се прибере реколтата, оранжериите задължително се почистват. Скоро ще се сеят зеленчуците за есенно-зимния период и помещенията трябва да са готови. Всички растителни остатъци от предишната култура и плевелите се изскубват, изнасят се навън и се изгарят. На всеки четири години се тори с оборски тор в доза 300-400 кг на 100 кв. м. Всяка година се внасят фосфорни, калиеви и азотни торове, колко и какви, зависи от растенията, които ще гледате.
Ако в почвата има зараза, ще трябва да обеззаразявате с 4% формалинов разтвор или да внесете гранулирани почвени инсектициди. Може да се използва и хидратна вар, защото има вероятност почвата да е вкислена. Но преди това изследвайте реакцията й, за да сте сигурни какво точно да предприемете. Важно е какви са били отглежданите култури и какво смятате да сеете после. Проучете предпочитанията на растенията.
Почвата се изорава или се прекопава с права лопата. За борба срещу оранжерийната белокрилка се оставя на угар – месец-месец и половина.

Редувайте културите

Препоръчва се културите в оранжериите да се редуват по следния начин: домати, зелен фасул, спанак. Но може и други сеотбооращение: краставици, домати, зелен лук или домати, след тях краставици и накрая спанак. Местата, на които се произвежда разсад и тези за производство на зеленчуци, трябва да са възможно по-отдалечени едно от друго. Почвата около тях да се изоре. Плевелите да се съберат и изгорят, защото са гостоприемници на много болести и неприятели.
15.08.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021