Градина » Домати без калций гният от върха

 Домати без калций гният от върха

Върховото гниене се среща не само по плодовете на доматите, но и на пипера и патладжана. Болестта засяга зелените плодове. По върховете им в началото се образуват дребни, воднисти петна, а по-късно се разрастват и обхващат по-голямата част от плода. Повредата е оградено от здрава тъкан и засяга кожицата и тънък пласт от месото под нея. Гниенето е сухо, но при заразяване с гъби и бактерии, развиващи се в мъртви тъкани, може да стане мокро.
Заболяването се дължи на нарушен воден режим и недостиг на калций. Това се случва, когато след силен растеж в началния стадий на развитие настъпва дълъг период на засушаване. Обилното азотно торене
и много влага по-късно благоприятстват развитието на заболяването. Слабото усвояване на калция се дължи на високо съдържание на калий, натрий и магнезий в почвения разтвор.
Калцият не се придвижва от по-стари клони към по-млади и временният недостиг може да причини повреди по нарастващите растителни части. При засушаване разтворимите соли от по-долните слоеве се отлагат на повърхността. При дъжд и обилна поливка слизат обратно и се сгъстяват около корена, а така се задържа усвояването на калция.
Ако установите върхово гниене на доматите, пипера или патладжана, може да внесете суперфосфат. Избягвайте обилното наторяване. Напръскайте с 0,5% калциев двухлорид, той се се приема веднага чрез листата.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Защита от доматения миниращ молец

Доматеният миниращ молец (Tuta absoluta) навлезе в нашата страна неотдавна и стана един от най-опасните неприятели на доматите, отглеждани в оранжерии и на открито. Напада също патладжана, картофите, ...

От какво се нуждае калата?

Тъй като в стаята най-често се отглежда бялата кала, то тези правила са за нея. Почвата трябва да е тежка, но най-добре да е смес от градинска, хумус и торф в равни части. Не трябва да пресаждате...

Повалените дървета могат да се възродят

Климатичните аномалии през тази година нанесоха много щети в овощните градини. За съжаление синоптиците допускат природата отново да ни донесе градушки, бурни ветрове и други неприятни изненади. По пр...

Погрижете се за алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Начало