Градина » Особености на листното подхранване

 Особености на листното подхранване

Течните комплексни торове за листно подхранване се използват в овощарството, лозарството, зеленчукопроизводството и др. Те се прилагат профилактично - когато се очаква растенията да преминат критичен период в развитието си и лечебно - когато са налице признаци на недостиг на хранителни елементи. Извършват се от 3 до 5 пръскания през различните фази от развитието на растенията и в зависимост от изискванията на културата. При трайните насаждения пръсканията могат да се съчетаят с растително- защитните мероприятия. Първото пръскане с листни торове съвпада със следцъфтежното пръскане на трайните насаждения. Следващите се извършват на интервал 15- 20 дни. Същия ефект при листното подхранване на растенията имат и кристалните водоразтворими торове.
Подхранването с листни торове трябва да се извършва при подходящи за листна адсорбция условия- влажно, облачно време, сутрин рано или вечер след понижаване на въздушната температура. Използването им при високи въздушни температури крие опасност от пригори по растенията.
Торовете за листно подхранване допълват почвеното торене и не могат да го заменят.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Изчистете старите бъчви

Правилно съхраняваните бъчви, използвани миналата година за направа на вино, сега могат да влезат веднага в употреба след закисване и опушване със сяра. Допуснали ли сте да се появи плесен, подготовка...

Осигурете на Коледната звезда къс ден

За да зацъфти преди Коледа, коледната ви звезда трябва от края на септември да прекарва в пълна тъмнина 14 часа от денонощието в продължение на 8 седмици. Затова трябва да се създадат изкуствени услов...

Не оставяйте калатеята жадна

Калатеята (Calathea) принадлежи към семейство Марантови. Тя има декоративни изрисувани листа и красиви цветове. Произхожда от тропиците в Африка, Южна Америка – тихоокеанските острови на Индия и Австр...

Можете ли да присаждате със зелени калеми

Това е почти непознат начин на облагородяване сред любителите овощари. Най-популярен е начинът на калем под кора. Използва се през април, когато сокодвижението е започнало, но калемите са запазени на ...

Начало