Градина » Килата е истинско бедствие за зелето

 Килата е истинско бедствие за зелето

Причинителят на болестта кила (гуша) е патогенна гъба, която се развива в почва с кисела реакция. Особено чувствително е китайското зеле. По корените се развиват тумори. Отначало са бели, по-късно пожълтяват и се напукват. През пукнатините проникват почвени микроорганизми, които причиняват загниване. Благоприятни условия за развитието на гъбата са кисела почва, почвена влажност 75-80% от пълната почвена влагоемкост и температури 18-24 градуса. Паразитът се запазва в почвата 4-6 години. Пренася се с оборския тор при хранене на животните със заразени растения.
Торенето с азот и фосфор отслабва болестта. Зелевите култури трябва да се отглеждат на почва с неутрална или слабо алкална реакция. Една година преди засаждането им киселата почва се третира през есента с 50-100 кг негасена (хидратна) вар или със 100-200 кг сатурачна вар на 100 кв.м. Варта трябва да се размеси с почвата. Варува се един път на няколко години. Ако мястото вече е заразено, там не бива да се садят зелеви култури 5-6 години. Заболеят ли растенията, трябва да се полеят с топсин М70ВП – 0.2%. Въпреки това пълното излекуване не е сигурно.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Основни методи за присаждане на овошки

Присаждането е основният начин за размножаване и единственият начин за облагородяване и преоблагородяване на дървесните овощни видове. При размножаването най-често се използва присаждането на спяща п...

Съхранете дините до зимата

Дините и пъпешите се съхраняват в закрито помещение, наредени на лавици на един или два реда с опашките нагоре, така че плодовете да не се докосват. Температурата на съхранение трябва да е не по-висок...

Размножаване на опунцията

Много екзотични плодови растения, в това число и опунцията, лесно се размножават чрез семена. Поставете на ръцете си плътни ръкавици (плодовете са покрити с множество тънки остри влакна, които при съп...

От какво боледува виното?

Болестите на вината са разделени на две групи: аеробни и анаеробни. От първата най-често се срещат цветясването и вкисването. Анаеробни заболявания са манит, повдигане, вгорчаване, провлачване и други...

Начало