14.08.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  667  |   0  
От какво страдат кактусите?
Вредителите и болестите, които могат да погубят вашите кактуси или поне да ги превърнат в безобразните им подобия, не са много, но затова пък са изключително витални и борбата с тях нерядко е безуспешна.
Най-злият враг е кръвната (власестата) въшка. Забележите ли бели, подобни на памук струпвания по растението, особено по върха му, не се съмнявайте - предстои ви тежка битка. Освен че изсмуква хранителните вещества на цветето, въшката прави рани в тъканите му, които стават вход за вирусните и гъбните болести. Ако нормалният зелен цвят на кактуса внезапно се смени на сив или бледокафяв, вземете лупа и ще видите колониите на червения акар.
Третият враг на вашите кактуси не е насекомо , а червей - кореновият (галов) нематод. По корените на растението той образува подобни на малки клубенчета нараствания - гали. От там се храни за сметка на растението, а същевременно създава чудесни условия за вируси и гъбички. За да го унищожите, добре е да почистите корените от пръстта, да ги изрежете до здрава тъкан и отново да посадите кактуса в пропарена пръст.
Гъбните болести за няколко часа могат да унищожат най-хубавите ви кактуси. Главните им съюзници са вредителите, студът, влагата и тъмнината.
Вирусните заболявания по кактусите за съжаление са нелечими, но растенията обикновено сами се справят с тях и не загиват, а само погрозняват.
В селскостопанските аптеки ще ви препоръчат за борба с неприятелите и болестите по кактусите най-добрите инсектициди и фунгициди. Обикновено това са силно токсични вещества, които могат да отровят домашните ви любимци, затова първо бъдете внимателни.
14.09.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020