 
            Болестите и неприятелите, които са ни създавали неприятности през лятото, не са изчезнали. Това че няма вече култури в градината, които видимо да страдат, не бива да ни успокоява. Напролет ще са появят с нова сила. Те са се приготвили за успешно иззимуване и ние просто трябва да им попречим. Затова есента е време за активна растителна защита, не само с помощта на химията, а и чрез методите известни като физически и агротехнически.
Всички растителни остатъци трябва да се съберат и изнесат  от цветната и от зеленчуковата градина. В тях са се настанили да зимуват под различна форма и в подходящи стадии от развитието си листни въшки и акари, пеперуди и спорите на вредни гъбички. Може да се унищожат чрез изгаряне, но същият растителнозащитен ефект се постига и като се поставят за угниване в трапа за компост. 
Сега е моментът да се остърже кората на старите овощни дръвчета с помощта на телена четка и стружките да се съберат върху предварително застлано платно около стъблата. Сред тях са яйцата и какавидите на много опасни за овошките насекоми и затова трябва да се хвърлят в огъня. Стъблата на младите овощни дръвчета трябва да cе обвият с хартия, за да не гризат дивите зайци кората им. Все от гледище на растителната защита, стволовете и по-дебелите клони на дръвчетата следва да се намажат с варно мляко. Това е мярка срещу секторялните измръзвания. От такава мярка се нуждаят особено кайсиите и черешите, но не е за подценяване и при останалите овощни видове. 
Прасковите, кайсиите, бадемите, черешите към края на листопада трябва да се напръскат с двупроцентов бордолезов разтвор. Това е налагащата се мярка през есента срещу къдравостта по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене по костилковите видове. Пръскането трябва да е обилно, да се обливат клоните и стъблата. Ябълките и крушите също в кря на листопада се пръскат с 5-7% карбамид за предпазване от струпясване. И в този случай пръскането е обилно. Пръскат се и окапалите листа. 
 
              Ще успеете да съхраните зеленчуците по-дълго, ако сте ги обрали в подходящото време. Моментът на прибиране при повечето сортове настъпва малко преди пълното им узряване. Типичен пример са фасулът, гра...
 
              През целият месец май ще има много работа в зеленчуковата градина. Отгледали сте хубави разсади, сега е времето да ги настаните на открито. Трябва да сте много внимателни, за да не провалите реколтата...
 
              Ако засеете зелен фасул през юли, ще е готов към средата на септември. Градинарите от райони с по-ранна есен трябва да свършат тая работа в първите дни от месеца, докато там, където есента е продължи...
 
              В редица държави ябълковото вино е много популярно и е известно с наименованието сайдер и апфелвайн. За приготовянето му се използват узрели, сочни и ароматни плодове. Неузрелите от по-късните сортове...