Отглеждането на посадъчен материал от два пъти плододаващи през годината сортове малини не е както при обикновените, поради тяхната биологична разлика. Те образуват плодовете си върху зелени издънки във втората половина на лятото. Това продължава до падане на есенните слани. Продължителното зреене на плодовете дава възможност на някои от тях при опадането им да поникнат. Новите растения значително се различават от оглеждания сорт. Това не трябва да се допуска. Всички узрели плодове е нужно да се обират навреме. Необходимо е маточното насаждения редовно да се полива до края на беритбата. Така посадъчният материал се развива добре и плодовете наедряват. По-продължителното зреене ограничава възможността за химическата борба. При необходимост трябва да се използват подходящи препарати с къс карантинен срок и се поставят табели предупреждаващи, че маточникът е пръскан. На табелата се отбелязава датата на пръскането, препарата, периодът на карантинния срок и че беритбата на плодовете е забранена. Особено внимание трябва да се отдели на листните въшки и цикадките, които пренасят вирусни и микоплазмени болести.
Подхранването се извършва през юли на два пъти с по 10 кг азотен тор за добиване на качествен посадъчен материал.
Най-подходяща продължителност за отглеждане на малиново насаждение е 3 години на едно и също място. След това растенията завирусяват силно.
В дворните градини вместо да окопавате ягодите може чрез мулчиране да запазите влагата в почвата. Така и ще затрудните поникването на плевелите. Този метод е подходящ за райони с по-малко валежи през ...
Ранното кафяво гниене е една от най-опасните и разпространени болести по овощните дървета. Напада и костилковите и семковите овощни видове. Най-големи повреди обаче нанася на кайсията, черешата, вишня...
Често, щом се говори за почва, става дума и за нейната реакция, която се обозначава с буквите рН (пеха). Той дава представа дали даден разтвор има алкална или кисела реакция. Всички разтвори (плодов с...
Ограниченият период на консумация на гроздето не бива да е причина хората да се лишават от неговото лечебно и хранително въздействие. Грижливото съхранение е много важно, за да може още няколко месеца...