След засяването на готварските тиквички идва редът на едроплодните. Те може да бъдат обикновени или пък мускатни (цигулки). Изискват богати, рохкави и влагоемни почви, обилно наторени с оборски тор. Не трябва да се отглеждат на едно и също място по-рано от 4-5 години, както и след останалите от семейство Тиквови, а също така и на места с уплътнени и студени почви.
Подготовката на почвата и отглеждането им е сходно с това на готварските тиквички, но при добра агротехника могат да се отглеждат в неполивни условия. През пролетта се култивира 1-2 пъти на дълбочина 12-14 см без да се обръща. Ако почвата е много уплътнена, е необходимо първо отново да се преоре (или прекопае) на дълбочина 14-16 см, след което се култивира по-плитко и т.н. Добре се отразява, ако едновременно с това се внесе амониева селитра, в доза 2,5-3 кг/100 кв.м.
Към засяване се пристъпва, когато късните пролетни слани са отминали и средната температура на почвата на дълбочина 10 см трайно се е покачила над 12-14 градуса. Избраната парцелка се маркира на разстояния през 2,5-3 м, а гнездата се разполагат през 1-1,5 м в реда, леко издигнати, с югоизточен наклон. Всяко гнездо се накопава в диаметър около 30-40 см и в него се насипват по 1-2 лопати угнил оборски тор, който се смесва с почвата. Не трябва на повърхността да остава само оборски тор, защото птичките изравят семената. При по-бедни почви може да се добави по 10-15 г амониева селитра и 20-25 г суперфосфат. В едно гнездо се засяват по 4-6 семена, на дълбочина 4-5 см и разстояние едно от друго 5-8 см. Те се покриват с влажна почва, която леко се притъпква.
При закъсняване със сеитбата може да се използват рътени семена.
След поникването, за да се осигури достъп на кислород, към коренчетата се прави разрохкване, с което младите растения леко се загърлят с влажна почва. Когато се образуват 2-3 листа, се извършва прореждане, при което се оставят най-бързо развиващите се и най-здрави растения. При сортовете мускатни тикви се оставят по две в гнездо, а при белите по едно.
През вегетацията се правят 2-3 окопавяния, преди да се развият стъблата. При богати почви с добро основно торене, подхранване на се налага. Обикновено се полива 1 до 2 пъти. В случай на силни засушавания през юни и юли се налагат повече поливки.
Готови за прибиране плодове се очакват в началото на октомври.
Лещата е една от най-старите традиционни храни в бита на българина. Тя е студоустойчива и може да се отгледа като предзимна култура. Като бобово растение тя обогатява почвата с азот и се явява добър п...
Ако сте засели бамя в препоръчания за нея срок, тя вече е поникнала. Топлото време я подтиква към бързо развитие, което налага и своевременни грижи. Най-важното е щом развие 2-4 листа да я окопаете. Т...
Дървовидният домат е многогодишно растение от семейство Картофови. Вирее в условията на субтрипичен климат. Произхожда от Перу и Бразилия. Дървовидният домат е близък родственик на нашите домати и кар...
Зокумите се нападат рядко от болести. От неприятелите обаче много често се срещат щитоносни въшки. Почерняването е именно последица от такова нападение. Въшките се настаняват по кората на стъблото, кл...