Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се затопли почвата, тогава растенията се развиват по-добре. Следващите са по-плитки (на 7-8 см), с тях се унищожават плевелите, разрушава се кората и се подобрява аерацията на почвата. Това се прави обикновено след дъжд и поливане. Чрез разрохкването могат да се намалят поливките.
Доматите се торят с амониева селитра 2-3 пъти по 20 г/кв. м за всяко подхранване. Добре се отразява шербетуването, разтваряне на оборски тор във вода. Подхранването приключва, когато започнат да зреят първите плодове.
Нискостъблените сортове се отглеждат на телена конструкция, висока 55-60 см, а ви-сокостъблените - на висока 1,80-2,00 м конструкция или дървени колове.
Ранните домати се отглеждат едностъблено, като редовно се колтучат. През цялата вегетация се води борба срещу болести и неприятели. Обърнете сериозно внимание на листните въшки, които освен непосредствена вреда, която нанасят, като смучат сок от растенията, са и приносители на опасни вирусни болести.
Овощните дръвчета оформят короните си в продължение на няколко години. Овощарят се намесва главно по време на зимната резитба, но и през лятото има какво да прави. Сега, през юни, ако има филизи по ...
Летният чесън се засажда още преди да е настъпила календарната пролет, през март, а даже и в края на февруари, стига времето да позволява. Почвата трябва да е обработена дълбоко през есента. Сега оста...
Не можем да си представим горещите летни дни без сочните, ароматни, освежаващи дини. Те са вече на полето, но за да се натъркалят повече и по-едри плодове, има още работа за градинаря. Дините са сра...
По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, не...