17.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2331  |   0  
Сушен магданоз ще имате до март
Листният магданоз се ползва не само като подправка. От него може да си приготвите паниран магданоз, магданозени кюфтета, супа от корените и да ароматизирате с маслото от плодовете му вина, сирена и други млечни продукти. Сок от магданоз отстранява пигментни петна по кожата на лицето и ръцете.
Поставен в найлонов плик и добре увит, пресният магданоз се запазва в хладилника 5-6 дни. До 10 г на ден се консумира за повишаване на апетита, за усилване на диурезата,за подтискане образуването на газове в червата, при бъбречни колики.
Магданозът се суши на сенчесто и проветриво място. За целта се измива, подсушава се леко и се разстила на тънък пласт върху хартия. След изсушаването се стрива на прах и се запазва в сухи буркани.
Може да се съхранява и в буркан със сол. Магданозът се измива и се оставя да се отцеди. Нарязва се на ситно 1 кг и се посолява с 250 г готварска сол. Сместа се насипва в буркани и се притиска плътно, за да се покрие с отделения сок и да не остане въздух. Отгоре се налива един пръст олио.
Корените може да се съхранят във фризера, като се измиват внимателно и се бланшират за 3 минути. След това се охлаждат 3 минути в студена вода. Подсушават се. Поставят се върху плосък пластмасов съд на един слой и се оставят за 30 минути във фризера. После се нареждат в найлонови торбички като се изгонва въздуха от тях. По този начин корените ще се съхранят за 6 месеца във фризера.
24.11.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021