След като приберете зеления грах, баклата, спанака и другите ранни зеленчуци, може да използвате мястото и да отгледате картофи. Те се засаждат между 20 юни и 20 юли. Дълбоките структурни почви от типа на алувиално-ливадните и канелените са много подходящи.
Първо прибирате растителните остатъци от предишната култура и правите дълбока обработка на дълбочина 20-22 см. Изравнявате и набраздявате на 60 см между браздите. Мястото трябва да се напоява и затова браздите се оформят според наклона на терена. В дъното на всяка една от тях едновременно със засаждането се поставя по 20-25 г суперфосфат, 15-20 г калиев сулфат и 15-20 г амониева селитра или 25 г калиев нитрат на квадратен метър. Вместо минералните торове може да ползвате 400-500 г/кв. м прегорял оборски тор.
Зеленчукът се нуждае от много хранителни вещества, но ако прекалите с азотно торене, ще получите обилна листна маса, но малко клубени.
Картофите се нареждат в браздата на 25-30 см разстояние един от друг и на дълбочина 6-8 см. Добре е те да са рътили.
Растенията никнат за десет дни
Ако сте полели браздите преди засаждането, ще има достатъчно влага и растенията ще поникнат до 10 дни. Допусне ли се засушаване, кълновете бавно ще пробият и ще се наложи да поливате. След поникването се полива през 8-12 дни в зависимост от метеорологичните условия. Не е добре да се преовлажнява почвата. Това ще попречи да се образуват клубените, ще спре и нарастването им.
Първото окопаване е, когато растенията достигнат 8-10 см височина. Стръковете се загърлят леко с рохкава почва.
Има доста видове декоративен клематис, но всички те се размножават трудно. Това, разбира се, не бива да ви тревожи. Ако спазвате правилата, ще успеете. Клематисите се размножават чрез семена и по веге...
Паламидата спада към биологичната група на кореновоиздънковите плевели, които са изключително упорити. Те се размножават както със семена, така и чрез спящи пъпки, които се образуват по корените им. Г...
Ограниченото количество почва, в която се отглеждат саксийните цветя, и честото поливане допринасят за по-бързото изчерпване на хранителните вещества. Това налага периодично те да се подхранват. Най-д...
Температурните колебания през пролетта могат да доведат до отрицателни промени на вината, особено когато се съхраняват в непълни бъчви. Контактът на въздуха с виното влошава вкуса му. Болестите могат ...