Кулинарни рецепти » Бумбар

 Бумбар

Продукти: (за 6 порции)

• 200 г свински бял дроб
• 200 г свинско шкембе
• 100 г кравешко виме
• 500 г сурови свински обрезки
• 200 г свински черва
• 1 ч.л. едро смлян черен пипер
• 1 с.л. стрита чубрица
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 с.л. ориз
• 2 глави лук
• 3 моркова
• 2 дафинови листа
• сол

Начин на приготвяне:

Почистваме белия, дроб, шкембето и вимето, измиваме ги добре и ги сваряваме в леко подсолена вода. Отцеждаме и ги измиваме обилно със студена вода. След това ги нарязваме на едри парчета. Нарязваме на едри парчета свинските обрезки. Смесваме всичко и прекарваме сместа през месомелачка. След това прибавяме към каймата червения пипер, едро смления черен пипер, стритата чубрица, почистения, измит и подсушен ориз и сол на вкус. Омесваме много добре.

В солена вода измиваме свинските черва, като ги обръщаме с помощта на клечка и накрая обилно ги изплакваме със студена течаща вода. Отцеждаме ги и ги пълним с омесената кайма. После набождаме напълнените черва на няколко места с игла.

В средата на тава слагаме голяма чиния, обърната с лицевата част надолу. Около нея разстиламе нарязаните на големи парчета лук и моркови. Върху чинията нареждаме напълнените черва и наливаме студена вода, която трябва да покрие 2/3 от ястието. Прибавяме дафиновите листа и малко сол.

Слагаме тавата на силен огън. Когато течността заври, намаляме огъня до умерен и варим 2 часа. След това изливаме водата, без да изваждаме бумбара от тавата. Слагаме тавата в предварително загрята силна фурна и запичаме десетина минути.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Бахур

Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...

Начало