22.10.2019 година
1564339898.swf
Я
стия с дреболии и колбас » Ястия с дреболии
  3788  |   0  
Говежди момици
Продукти: (за 4 порции)

• 2 говежди момици
• 2-3 с.л. мазнина
• 1 морков
• 1 глава лук
• 1 к.ч. бяло вино
• 200 г гъби
• 1 лимон
• 10 зърна черен пипер
• 2-3 зърна бахар
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 ч.л. суха стрита чубрица
• 16 мънички кюфтенца от кайма

За соса:

• 3-4 с.л. брашно
• 3-4 с.л. краве масло
• 3-4 с.л. сметана
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Измиваме момиците и ги държим 2-3 часа в марината от студена вода и оцет.

Сгорещяваме 2 с.л. масло и задушаваме в него ситно нарязаните лук и морков. Прибавяме момиците, виното и подправките, посоляваме и варим около 30 мин на тих огън. Отделно задушаваме почистените гъби в 1 с.л. мазнина, 1 ч.л. лимонов сок и 2-3 с.л. вода. Поръсваме с черен пипер, посоляваме и варим гъбите десетина минути след кипването. Прецеждаме ги, но запазваме бульона.

Изпържваме кюфтенцата.

Запържваме брашното за соса в разтопеното масло, разреждаме с гъбения бульон и ако има нужда, добавяме малко от бульона на момиците. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим соса десетина минути на тих огън. След това сипваме разбитата сметана, нарязаните на парченца момици, изпържените кюфтенца и задушените гъби.

Слагаме тенджерата в по-голям съд с вода и варим още десетина минути на водна баня.
30.04.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019