Продукти:
• 3 ч.ч. брашно
• 1 ч.ч. олио
• 1 к.ч. бяло вино
• 1 ч.л. бакпулвер
За плънката:
• 1 к.ч. счукани орехи
• 1-2 с.л. стафиди
• 2-3 с.л. прясно мляко
За сиропа:
• 1 к.ч. захар
• 1 к.ч. вода
• 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Смесваме виното с олиото и сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Замесваме меко тесто.
Разбъркваме орехите и стафидите със затопленото мляко.
Късаме малки топки от тестото, разплескваме ги върху дланта си, слагаме по малко от плънката и оформяме кифлички. Нареждаме ги в намаслена тавичка и ги изпичаме в умерено загрята фурна.
Приготвяме гъст сироп от захарта, водата и ванилията и заливаме изстиналите кифлички с горещия сироп.
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...