Кулинарни рецепти » Козунак

 Козунак

Продукти:

• 1 кг брашно
• 300 г захар
• 30 г мая
• 200 г разтопено масло
• 6 яйца
• кората от половин лимон
• 1 ч.ч. прясно мляко
• сол

Начин на приготвяне:

За да стане този козунак по-вкусен и да запази по-дълго преснотата си, замесваме маята на 2 пъти. Първо я замесваме с 1 чаена лъжичка брашно, 1 чаена лъжичка захар толкова мляко, че да се получи не много гъста каша. Оставяме да бухне на водна баня, но така че да не влиза в съприкосновение с парата. След това отново я замесваме с брашно, захар и мляко до същата гъстота и отново оставяме да бухне на водна баня.

Докато маята бухне, приготвяме останалите продукти, които непременно трябва да бъдат позатоплени. Разбиваме яйцата със захарта и затопляме. Затопляме и маслото.

Сипваме брашното в подходящ съд за месене и затопляме в отворена фурна. Изваждаме, правим дупка в средата на брашното и изсипваме яйцата със захарта, половината от маслото и половината от млякото. Позамесваме и прибавяме маята, веднага щом бухне, без да чакаме да спадне. Прибавяме настърганата кора от лимон и малко сол. Замесваме тестото като непрекъснато топим ръцете си в останалото масло. Месим, докато тестото започне да пуща шупли.

Трябва да получим доста меко тесто. Ако тестото стане твърдо, прибавяме от млякото. Когато тестото е добре омесено, поставяме тавата с тестото върху голям съд с вряща вода, която е отстранена от огъня, за да не ври повече. Козуначеното тесто втасва за около 2 часа. Смятаме тестото за втасало, когато увеличи двойно обема си.

Вземаме тестото, поизмесваме го още малко на намазана с масло дъска и го поставяме във форми, така че да изпълни 1/3 от формите. Оставяме формите да престоят на топло, докато се изпълнят формите. Намазваме отгоре с жълтък, разбит с малко мляко и захар, поръсваме с кристална захар и печем отначало в силна, а след това в умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пържоли по сръбски

Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Домашни луканки

Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Начало