Продукти:
• 2 кг брашно
• 10 яйца
• 500 мл прясно мляко
• 1 пакетче краве масло
• 500 г захар
• 1 ч.ч. олио
• 30 г мая
• сокът и кората от 1 лимон
• 1 жълтък за намазване
• захар за поръсване
За плънката:
• 1 ч.ч. орехи
• 1 к.ч. стафиди
Начин на приготвяне:
Разбъркваме маята с 1 разбито яйце, 2 с.л. захар, малко затоплено мляко и брашно, след което я оставяме да втаса. На топло разбиваме яйцата със захарта и разтопеното масло. Прибавяме втасалата мая, настърганата кора и сока от лимона. Постепенно сипваме леко затопленото брашно, като потапяме ръцете си в затопленото олио. Омесваме меко пухкаво тесто с мехури и го оставяме на топло да втаса.
Прибавяме към тестото орехите и стафидите и слагаме козунака в обилно намаслена тава и отново чакаме, докато втаса. Щом козунакът се надигне, намасваме с жълтъка, разбит с малко вода, и поръсваме с кристална захар. Печем козунака в умерено загрята фурна, като в началните 20 мин не отваряме фурната, за да не спадне козунакът.
По желание вместо един голям можем да направим от тестото няколко малки козунака.
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...
Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...
Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...