Продукти:
• 1 кг брашно
• 30-40 г прясна мая
• 8 яйца
• 1 жълтък
• 300 мл прясно мляко
• 300 г захар
• 1 щипка сол
• 150 г краве масло
• настърганата кора от 1 лимон
• 2 пакетчета ванилена захар
• 50 г бланширани и обелени бадеми
• 1 к. ч. стафиди
Начин на приготвяне:
Необходимо е всички продукти да бъдат предварително затоплени и помещението, в което ще месим тестото и ще втасва, да бъде топло. Подгряваме млякото до 30-35 градуса. Разбъркваме маята с малко топло мляко, 1 с. л. захар, щипка сол и 2-3 с. л. брашно, за да се получи гъста кашица. Покриваме с кър-па и оставяме на топло да шупне.
Брашното пресяваме два пъти в предварително затоплен съд. Слагаме го в голяма купа, правим кладен-че в средата, прибавяме леко разбитите яйца, останалото мляко, захарта, лимоновата кора, ванилията, 100 г разтопено масло. Омесваме гладко тесто, като при месенето ръцете потапяме постоянно в мазнина-та. Когато в тестото се получат мехурчета, го оставяме в купа, намазана с масло и покрита с кърпа на топло (при температура 28-30 градуса) за около 2 часа, докато увеличи двойно обема си.
Отново омесваме тестото, като добавяме стафидите и останалата част от маслото и отново оставяме да втаса при същите условия. Може да оформим козунака плетен с 2, 3 или 4 фитила или да изпечем във форма. След оформяне и поредно втасване намазваме с разбития с малко вода жълтък и поръсваме с на-рязаните на люспи бадеми или едра кристална захар.
Печем козунака в обилно намазана с мазнина тава в продължение на 40-45 минути при температура 180°С.
Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...
Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...
Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...