Кулинарни рецепти » Цветен козунак с кафява захар и капучино

 Цветен козунак с кафява захар и капучино

Продукти:

• 1 кг брашно
• 1/2 ч.ч.кафява захар
• 200 мл мазнина
• 6-7 яйца
• 30 г мая
• 2 с.л. суха смес за капучино
• 1 ч.л. ром
• 2-3 щипки сол
• 2 капки есенция по желание, примерно капучино или коняк
• 1 брой бяла глазура за сладкиши, около 150 г
• 3-4 с-л. крокан
• орехи или стафиди

Начин на приготвяне:

Оставяме маята на топло, после я размиваме по традиционния начин, останалите продукти също трябва да са със стайна температура. Изсипваме брашното с щипката сол в тавичка, размесваме го със сухата смес за напитка капучино и правим кладенче. В него слагаме втасалата смес по традиционния начин, изсипваме разбитите яйца със захарта, обработени на края на печката, към които наливаме млякото, половината мазнина и ароматите след маята.

Започваме да измесваме с мазни ръце. Това продължава, докато употребим всичката мазнина и тестото започне да образува мехури. Оставяме го да втасва, като следим да увеличи двойно обема си.

Намасляваме обилно стените на подходяща форма, за да не залепва тестото. Късаме питки, които измесваме леко върху дъска, заплитаме ги на сложна плитка, правим и украси, но фитилите не трябва да са тънки, а дебели. Постоянно пъхаме четвъртинки от орехи или едри стафиди. Оставяме във форма, като трябва да заеме около 1/3 от нея, за да може да се надуе добре. Отгоре намазваме с разбит белтък с бяла захар. Изпичаме в силна фурна, докато се зачерви.

Разтапяме бялата глазура, разливаме я отгоре и заравняваме, а когато тя стегне, поръсваме с кафява или счукана карамелизирана захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бисквитени сладки

Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...

Картофено руло с пиперки

Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Начало