Продукти:
• 1 кг брашно
• 1/2 ч.ч.кафява захар
• 200 мл мазнина
• 6-7 яйца
• 30 г мая
• 2 с.л. суха смес за капучино
• 1 ч.л. ром
• 2-3 щипки сол
• 2 капки есенция по желание, примерно капучино или коняк
• 1 брой бяла глазура за сладкиши, около 150 г
• 3-4 с-л. крокан
• орехи или стафиди
Начин на приготвяне:
Оставяме маята на топло, после я размиваме по традиционния начин, останалите продукти също трябва да са със стайна температура. Изсипваме брашното с щипката сол в тавичка, размесваме го със сухата смес за напитка капучино и правим кладенче. В него слагаме втасалата смес по традиционния начин, изсипваме разбитите яйца със захарта, обработени на края на печката, към които наливаме млякото, половината мазнина и ароматите след маята.
Започваме да измесваме с мазни ръце. Това продължава, докато употребим всичката мазнина и тестото започне да образува мехури. Оставяме го да втасва, като следим да увеличи двойно обема си.
Намасляваме обилно стените на подходяща форма, за да не залепва тестото. Късаме питки, които измесваме леко върху дъска, заплитаме ги на сложна плитка, правим и украси, но фитилите не трябва да са тънки, а дебели. Постоянно пъхаме четвъртинки от орехи или едри стафиди. Оставяме във форма, като трябва да заеме около 1/3 от нея, за да може да се надуе добре. Отгоре намазваме с разбит белтък с бяла захар. Изпичаме в силна фурна, докато се зачерви.
Разтапяме бялата глазура, разливаме я отгоре и заравняваме, а когато тя стегне, поръсваме с кафява или счукана карамелизирана захар.
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...
Продукти: • 4 шницела • 4 филийки шунка • 4 филийки кашкавал • 2 яйца • галета • горчица • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разрязваме шницел...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...