Продукти:
• 1 кг бяло брашно
• 4-5 яйца
• 1 1/2 ч.ч. прясно мляко
• 250 г кристална захар
• 1/2 ч.л. сол
• 2 пакетчета краве масло
• настъргана лимонова кора
• 1 щипка настъргано индийско орехче
• 2 с.л. стафиди
• 2 с.л. бадеми
• 1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Размиваме маята в прясно мляко и я оставяме да втаса. В затоплена тава пресяваме брашното и правим кладенче в средата. Разбиваме яйцата и ги смесваме с млякото захарта и солта. Сипваме постепенно тази смес в кладенчето, като бъркаме с ръка. Прибавяме втасалата мая и интензивно месим като постоянно потапяме ръцете си в разтопеното масло.
Когато тестото стане гладко, увиваме го в кърпа и го оставяме на топло да втаса. После отново го измесваме с намаслени ръце, като прибавяме стафидите, настърганите индийско орехче и лимонова кора. Слагаме козунака в намаслена тава и го изчакваме да втаса /трябва да изпълни тавата наполовина/. После го намазваме с разбитото яйце, набождаме отгоре бадемите и печем в умерена фурна.
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...