Кулинарни рецепти » Кекс с бяла глазура

 Кекс с бяла глазура

Продукти:

• 2 яйца
• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• 1 к.ч. счукани орехови ядки
• 1/2 ч.л. смлян карамфил
• 1/2 ч.л. канела
• 1 щипка смлян черен пипер
• 2 с.л. сусам
• 2 ч.ч. брашно
• 1 непълна ч.ч. олио
• сол

За глазурата:

• 1 белтък
• 150 г пудра захар
• 3 ч.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме последователно олиото, киселото мляко със содата, счуканите орехови ядки, подправките, щипка сол, сусама и брашното. Разбъркваме добре тестото и изсипваме в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна.

Разбиваме белтъка за глазурата с пудрата захар, докато се сгъсти. Прибавяме лимоновия сок и разбиваме още малко. Когато сместа побелее, изсипваме я на равномерен слой върху изпечения кекс, като заглаждаме с нож. Поднасяме кекса, след като глазурата засъхне.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Начало