Кулинарни рецепти » Кекс Батенберг

 Кекс Батенберг

Продукти:

• 125 г краве масло
• 175 г захар
• 2 капки бадемова есенция
• 3 яйца
• 180 г брашно
• 1/2 ч. л. бакпулвер
• оцветител за сладкиши в жълто и розово
• 100 г кайсиево желе
• 200 г бял шоколад (оригиналната рецепта е с марципан)

Начин на приготвяне:

Затопляме фурната на 180 градуса. Приготвяме две еднакви форми за кекс (ако нямаме две, печем последователно). Намазваме пергаментова хартия с мазнина и постиламе формите. С миксер разбиваме бавно маслото и захарта, капваме есенцията и добавяме яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане.

Пресяваме в купа брашното с бакпулвера и сипваме в сместа, като разбъркваме с шпатула до получаване на еднородна маса. Разделяме сместа на две и оцветяваме едната в жълто, другата - в розово. Печем поотделно, охлаждаме и отлепваме от хартията.

Смесваме кайсиевото желе с 30 мл вода и затопляме на котлона. Разрязваме кексовите блатове на две по дължина. Мажем с топлото желе и слепваме 2 части розово/жълто. Намазваме отгоре плътно с желе и слепваме другите две части в обратен ред - жълто/розово, за да се получи шахматен ефект.

Белият шоколад разтопяваме на водна баня. С него правим фина глазура на кекса, предварително намазан с останалото кайсиево желе.

Автор: Дянко Николов

Представяме Ви:

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Начало