Кулинарни рецепти » Ануш абур (Сладка супа)

 Ануш абур (Сладка супа)
/Армения/

Продукти:
• 500 г бяло едро жито (грухано или парено, може и църковно)
• 500 г захар
• 1 шепа бели стафиди
• 1 шепа сушени кайсии, нарязани на дребни парченца
• 100 г бадеми, които предварително са сварени, обелени и нарязани на лентички
• 100 г фъстъци, опечени без сол и изчистени от люспите
• 200 г смлени сурови орехи
• канела за ръсене, сол

Начин на приготвяне:

Сипваме житото заедно с 1 с.л. сол в голяма тенджера и заливаме обилно с хладка вода. Оставяме го една вечер да се кисне.

На другия ден измиваме обилно с вода, за да не остане сол и отново заливаме с вода, която да превишава 2-3 пъти обема на житото. Оставяме на котлона на много бавен огън (100°С) в продължение на няколко часа без да бъркаме, докато зърната се разпукат много добре, да си пуснат нишестето и сместа да се сгъсти.

След това добавяме захарта с непрекъснато бъркане, докато се разтвори. Накрая прибавяме стафидите, кайсиите, бадемите и фъстъците с непрекъснато бъркане.

Сваляме готовата супа от огъня и оставяме да предстои 10-15 минути, след което разсипваме в купички. Когато супата изстине и се желира поръсваме със смлените орехи и канелата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Туршия 60 ЧУШКИ

Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Руски краставички

Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...

Начало