Гъби

Азбучен указател:

Изберете начална буква
Б, Г, Д, К, М, О, П, Р, С, Ч,
Н

Гълъбка тъмночервена

ЯДЛИВА ГЪБА. Вкусна е и е подходяща за всякакъв вид обработка. Расте и в иглолистни, и в широколистни гори. Появява се през лятото и отново през есента. ОПИСАНИЕ: Шапката е c диаметър 8-12 см, рядко по-голяма, силно разперена, в средата с вдлъбнатина. Кожицата лесно м...

Потрасница

НЕЯДЛИВА ГЪБА. Предизвиква затруднения в храносмилането. Неприемлива е за организма дори и след продължителна термична преработка. Лесно може да бъде смесена с гъбата лютива млечница. Расте през лятото, но масово и през есента, предимно в широколистните гори, групово на просвет...

Манатарка

ЯДЛИВА ГЪБА, с изключителен вкус и аромат. Подходяща е за всякакъв вид обработки. Сушена се запазва дълго време, но се напада много от червеи. Съхранява се трудно. Расте навсякъде в горите на средния планински пояс (200-700 м н. в.) в Стара планина, Родопите, Средна гора, Стра...

Печурка полска

ЯДЛИВА ГЪБА, вкусна и с типичен приятен гъбен мирис. Расте след топли дъждове през пролетта и през есента. Среща се предимно по егреци, наторени места, ливади, градини. Бере се веднага след дъжд. ОПИСАНИЕ: Средно голяма гъба, с диаметър на шапката 5 - 10 см (отделни ...

Печурка карболова

ОТРОВНА ГЪБА. Причинява тежки разстройства. Опасността от смесване с другите ядливи гъби печурка - горска и ливадна, е голяма. Съдържанието т. нар. дразнещи вещества в тази гъба е високо. Това са вещества от групата на смолите, терпените и лютите субстанции. Дразнещото действие с...

Манатарка бронзова

ЯДЛИВА ГЪБА, вкусна, със специфичен аромат на орехи. Напада се по-малко от насекоми и почти не червясва като останалите видове манатарки. Употребява се за всякакъв вид преработка. Високо ценена гъба е от специалистите кулинари. Расте във всички планини у нас, във всякакви гори,...

Начало