31.01.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 4646 |  0 
Да сверим часовниците си
Ако искаме да сме перфектни във всичко, което вършим - учим, спим, работим, правим любов, и да извлечем максимална полза от усилията си, налага се да се вслушваме в биологичния си часовник. Дали обаче винаги е така?

8 ч

Време за любов. После непременно закусете добре, за да се заредите с енергия, която ще ви е крайно необходима през деня. Сега е и моментът без угризения на съвестта и без вреда за линията си да се поглезите с нещо сладко. Можете да си позволите бързи захари, доставяни на организма с конфитюр, мед, течен шоколад, но все пак е по-добре да заложите на бавните захари от пълнозърнестия хляб, овесените ядки, плодовете, които ще ви държат бодри чак до вечерта.

10-12 ч

Краткотрайната ви памет е в най-добрата си форма. С лекота запаметявате имена и телефонни номера, проявявате творчество и въображение в решаването на всички служебни задачи.

13-14 ч

След като се наобядвате, трябва да си починете, иначе тонусът ви рязко ще спадне. Почивката обаче не бива да е продължителна - най-много двайсетина минути, после със сигурност ще се почувствате освежени и готови за трудови подвизи.

15-17 ч

Ако се налага да тръгнете на път, направете го сега - способността ви да се концентрирате е най-висока, а реакциите ви са светкавични. Моментът е подходящ и за активно спортуване, тъй като координацията между мозъка и мускулите е оптимална.

17 - 20 ч

Задейства се дълготрайната памет, която ви помага да усвоявате знания и разнообразна по характер информация. Според психолозите именно вечерта е най-подходяща за подготовка за изпити, писане на домашни, преговаряне на уроците за утрешния ден.

20 - 24 ч

Подгответе се за една спокойна нощ. За целта вечеряйте леко и не се натоварвайте с интензивно спортуване, което ще повиши телесната ви температура и така ще ви попречи да заспите веднага. Легнете си при първите признаци на умора, иначе ще се наложи да стоите будни още 90 минути, докато настъпи следващият цикъл на съня.

2 - 4 ч

Трябва да се наспите добре, не да купонясвате до зори. Имайте предвид, че алкохолът започва да опиянява много по-бързо след 23 часа, и не попадайте в клопката му. Най-важното обаче е да не правите нищо, което изисква повишено внимание - да шофирате например, тъй като и интелектуалните, и психическите ви сили са изчерпани. Помнете, че именно в 3 часа посред нощ стават най-много катастрофи по пътищата.
02.01.2013 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023