19.09.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 3887 |  0 
Райска птица в саксия
Цезалпиниите (Сaesalpinia) са род красивоцъфтящи тропически растения обхващащ около 100 вида дървета, храсти и лиани разпространени в тропическите и субтропически части на земното кълбо. Принадлежат към популярното растително семейство Бобови и затова плодът им е характерната шушулка със съдържащите се в нея бобчета. Цъфтежът им е през лятото. Основно в по-топлите части на страни с умерен климат са постигнати добри резултати с отглеждане на открито само на 2 от видовете цезалпинии: цезалпинията на Джилис и японската цезалпиния.

Видовете, виреещи у нас

Цезалпинията на Джилис (Сaesalpinia gilliesii) е листопаден нисък храст (1-2 м висок) идващ от Аржентина. Стволът и е тънък, изправен и изящен, а листата и са двойно перести до 20 см дълги и наподобяващи тези на папратите. Цветовете събрани по 30-40 на брой в дълги гроздовидни съцветия са най-атрактивната част. Златистожълти са, а от основата им излизат до 10 на брой червенообагрени дълги до 7 см тичинки. Затова популярно я наричат „златната райска птица”. Отглеждано в саксия или дървено буре, растението може да израсте до 1 метър на височина.
Японската цезалпиния (Caesalpinia japonica) е с по-къси дръжки на тичинките и по-едри листа. Цветовете и също са жълти.

Отглеждане от семена

Разхождайки се по южното ни Черноморие и вглеждайки се в градините и парковете цезалпинията е привлякла погледа ви с атрактивните си цветове. Събрали сте семена и сте решили да си отгледате растението вкъщи. Но трябва да знаете, че в Северна България цезалпинията няма да вирее навън през зимата и ще измръзне. Затова може да си я отгледате като декоративно саксийно растение, което през лятото да изнасяте навън в градината или на балкона. Семената са с твърда обвивка и преди засаждане трябва да се накиснат за едно денонощие в топла вода, за да могат по-лесно да покълнат. Също така може да се скарифицират (леко да се надраска повърхността им с карфица) преди да се натопят във водата.

Почвата трябва да е песъчлива

Цезалпинията вирее на всякакъв вид почви, но най-обича песъчливите. Освен това те трябва да са и отцедливи, защото цезалпинията не обича задържане на вода в субстрата. Ако това се допусне, корените и ще изгният. Цезалпинията обича светлината, но много жаркото слънце може да попари листата й. В сянка обаче растението изобщо не може да расте. Обича влажния въздух и затова регулярно се опръсква короната. Растението е капризно и ако условията на развитие не му допаднат, то ще загине.
01.11.2014 г. / Радка Лазарова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020