19.09.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 1831 |  0 
Облагородяване на декоративни растения
Облагородяването на дървесните и храстовите видове е вегетативен начин за размножаване. Той намира широко приложение в практиката. Успехът на операцията зависи до голяма степен от родството на компонентите. Най-лесно се срастват растения от един и същи вид, по-трудно при видовете от един род и най-трудно при видовете от различни родове и семейства. Има обаче и някои изключения, например лесно се присажда люляк върху птиче грозде, кедър върху бор и лиственица и др.

Методи

Обикновена копулация (събиране) се извършва от майчино растение (присадка) и младо растение, от което е взет калем. Отрязват се на косо с остро лозарско ножче и тези две части се съединяват. Здраво се връзват с лико или фезал. Отгоре се намазва с овощарски восък. Връзването трябва да бъде плътно и лентата трябва да бъде една върху друга, така че да не влиза въздух.
Присаждане на разцеп – в клонката на присадката с лозарско ножче се прави зъб. Присадката трябва да бъде със същата дебелина, каквато е на майчината клонка. Присадката се вмъква с процепа, здраво се обвързва с лико и се намазва с овощарски восък.
Присаждане под кора – срязва се кората на майчиното растение, леко се отцепва и присадката се вкарва в майчиното растение и отново се обвързва здраво с лико и отново се намазва с овощарски восък или друг изолиращ материал.
Присаждането на пъпка се извършва от опитен работник по присаждане. Той трябва да е наясно, че пъпката, която ще се присади, трябва да бъде цяла и да не се наранява при отреза. Майчиното растение се разцепва под буквата Т и младата пъпка, обърната обратно, се вкарва под отрязаната кора и отново се завръзва плътно с лико или фезал и се намазва с овощарски восък.
В практиката се използват присаждане върху корен. Това се прави като се отреже стеблото на растението и върху корена на растението се прави разцеп, закрепва се присадката и се завръзва с лико. Намазва се отново с овощарски восък.

Няколко съвета:

Преди да се съберат частите, трябва да се избършат много внимателно и до сухост, за да не изгният.
Тези методи на присаждане можете да използвате за бобови декоративни дървета и храсти, декоративни ябълки, декоративни сливи и др.
Присаждането на калем се извършва през пролетта, а присаждането на пъпка може да стане през пролетта на „будна пъпка”, или през лятото на „спяща пъпка”. За да сторите това обаче, трябва вече да сте взели нужните ви калеми от избраните сортове и видове. Те се съхраняват във влажна почва или пясък до първите месеци на пролетта, когато може вече да се работи.
14.11.2014 г. / Михаил Каменов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020