Още рецепти » Дубай - рай в пустинята

 Дубай - рай в пустинята

Дубай е столица на едно от седемте емирства, съставляващи Обединените арабски емирства и се намира в средата на пустинята. Разкошът на най-големия град на едноименното емирство е очарователен. Започнете разходката си от центъра на града към Персийския залив по Джумейра бийч. Този плаж има дължина 15 км и няма смисъл да го обхождате целия. Достатъчно е да се полюбувате на главната забележителност - 7-зведния хотел Бурж-ал-Араб. Той се вижда отдалече. Интериорът и екстериорът на хотела впечатляват дори най-неизкушените туристи, а видът му отдавна е станал визитната картичка на Дубай – това просто е едно чудо.
Емирските кули са 12-ата и 24-тата най-високи сгради в света. А в началото на миналата година бе открит небостъргачът Бурж Халифа (828 м) – най-високата сграда на планетата. Палмовият остров, който „плува” тук в сините води на залива е уникално творение, създадено от човека и е определено като „осмото чудо на света”. Със строителството му бреговата линия на Дубай се увеличава със 126 км. Трудно е да се каже колко вили и хотели са построени. Единственият 7-звезден хотел, построен в морето - „Атлантис Палм” - прие първите си посетители миналата есен.

Острови чудо

Трите големи острова – Джудейра, Джебел-Али и Дейра, както Великата Китайска стена, се виждат от Космоса. Те са като палма със 17 клона. От водната стихия ги защитава бариерен риф, с надписи на арабски цитати, взети от поемата за принц Мохамед бин Рашид ал Мактум. Например там може да се прочете, че само велики хора могат да си поставят велики задачи. Вероятно това показва целите на емира на Дубай да направи от Дубай град, който да поразява.
Отстрани на Бур Дубай, по пътя от Абу-Даби, се намира 39-етажният Световен търговски център. Това е гигантска кула, която е една от най-високите в Арабия. Тя е построена по времето на шейх Рашид, който искал да превърне Дубай от малък град в търговски мегаполис. Може да се каже, че целта е постигната, но той продължава да се развива.

Красотата на Изтока

Дубай е известен с многото си джамии. Всеки турист задължително трябва да види това великолепие. В центъра на града се намират храмовете на Шива и Кришна. Най-голямата джамия е Джумейра, още едно дело на шейх Рашид. Тя се смята за една от най-красивите, облицована е със златисти камъни и резба. Няма начин да не ви направи силно впечатление джамията Ибрахим Ал-Калил, която се намира на юг от улица Калид бен ал Валид. Това бяло здание има строги очертания, фасадата е декорирана с високи извити ниши. С оригинална архитектура е друга съвременна мечта - болницата Рашид.
Разходката в историята няма да бъде добра, ако не посетите Историческия музей, разположен в старата крепост Ал-Фахиди. Напълно възстановен в първоначалния си вид е дворецът на шейх Заеда – първият управник на Дубай. Той ще ви даде пълна представа за миналото на емирството. А ако сте любители на изкуството, не пропускайте галерията „Меджил”, където ще се захласнете по картини и антиквариати.
Историческият център на града е районът Бур Дубай с дворците на шейха, разположени на брега на залива. Центърът е разделен на две части, свързани с два моста и уникален тунел. Трудно е да се каже коя част – новата или старата е по-интересната. Тук може да се посетят пъстрите източни пазари, които със сигурност ще ви впечатлят със златото и подправките си.

Шопинг фестивал

Идва ред и на пазаруването. От 12 януари до 4 февруари в Дубай започва шопинг фестивалът. Това е времето, когато намаленията на дизайнерските модели достигат до 75%.
Дубай е лидер по броя на магазини. От тях може да се купи всичко – от модни дрехи и аксесоари до битова техника. При това на високо качество. Тогава посетете центровете „Бур Джуман”, „Ал Гурия”, „Сити Център”, „Ал Манал”, „Карама базар”, Златният пазар и др. Разбира се, традиционният пазар – сук, се срещна на всяка крачка.
Колкото и да се увлечете по магазините, няма начин в един момент да не огладнеете. Ресторантите, които предлагат традиционна арабска храна, са много, но свинското отсъства от менюто. Може да си изберете и храна от всички части на света – KFC, Pizza Hut, Golden Fork (верига рибни ресторанти). Оставете все пак местните специалитети за вечерята, отправете се по залез слънце към някой от традиционните дървени кораби-ресторанти. А ако сте любител на силните усещания – ще ви хареса нощното сафари.

Не забравяйте

Носете си по-затворени дрехи. Големите деколтета, мини дължината на полите и роклите, не са препоръчителни. А пък ако покриете раменете си, ще понесете по-леко парещото дубайско слънце. И не хвърляйте отпадъци по улиците – глобите са солени (3000 дирхама). Не си и помисляйте да обиждате местна жена или да я снимате без нейно съгласие. Това ще ви струва освен изгонването от емирството и още 60 000 дирхама или около 16 400 долара! Можете ли да си позволите това?
Ислямът е основна религия, върху който е заложено много строго законодателство. Немюсюлманите имат свободното право да изповядват собствената си религия, но нямат право да разпространяват религиозни материали. Все пак, през 2001 г. започва строежът на протестантска и католическа църква в пристанище Джебел Али (най-голямото в света), а в края на 2005 г. - на първата гръцка православна църква.
Мюсюлманските обичаи в свещения месец Рамадан се съблюдават много строго.
В Дубай алкохол се пие само в баровете, ресторантите, хотелските стаи. Пиян турист на улицата рискува да бъде депортиран. Най-строго се наказват разпространението на наркотици и престъпления от сексуален характер. Ако носите лекарства, в състава им не трябва да има наркотични вещества. Вносът на оръжие и порнографска литература е строго забранен.
Работната седмица на държавните учреждения започва в събота и до сряда работят от 7,30 до 13,00 ч., а в четвъртък от 7,30 до 12,00 ч. За магазините и развлекателните центрове няма почивен ден и затварят около 23 часа. Може да се пазарите за цената. Кредитните карти важат навсякъде, но тогава не получавате отстъпка.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Отит – следва простудата

Болката в ухото е вярна спътница на хремата и настинката, а възпалението на средното ухо в резултат на инфекция, се нарича отит. Ако след простуда или грип ви заболи ухото, веднага идете на лекар. Оти...

Физалисът заслужава повече внимание

Малцина са хората у нас, които познават вкуса му, а още по-малко са любителите, които го отглеждат. Но който го е вкусил, не може да не е оценил високо вкусовите му достойнства, а който веднъж го е о...

За да спите спокойно

Превърнете съня в свой съюзник, който ще ви разхубави и няма да позволи на стреса и болестите свързани с него, да съсипят нервната ви система. За целта се нуждаете от: Удобно легло Гърбът и ...

Как да берем и сушим билки?

Билките са лечебни растения, използвани като лекарства още от древността. А днес от тях се произвеждат стотици медикаменти. Ако имате възможност сами да се запасите с билки, лесно ще приготвите у дома...

Начало