Още рецепти » Избрах Дъблин и спечелих

 Избрах Дъблин и спечелих

В дъблинските кръчми все още пеят революционни песни от 18 век и танцуват на ирландска народна музика древни танци, разказват се легенди от незапомнени времена. В същото време Дъблин е шумен съвременен многонационален мегаполис, с бурен нощен живот, модно облечени хора и много магазини за всеки вкус. Тук е прочутият музей-пивоварна „Гинес” (1759 г).
Ако не се боите от духове, задължително отидете в Нюгрейндж, която е една от най-известните каменни постройки в света. Предполага се, че е сътворена преди 3200 години пр. н.е. Хапнете морковено-портокалова супа с домашно замесен хляб. Посетете родния дом на Оскар Уайлд

Ирландската столица

Основите й полагат викингите, пристигнали на острова през 8 век. Градът бързо се превръща в твърдина на завоевателите, не толкова на ирландците, които се чувствали добре в селата край манастирите, разхвърляни по целия остров. След викингите Дъблин е залят от вълни англо-нормандски и британски завоеватели. Влиянието на британците се чувства и до днес – повечето от запазените църкви и катедрали са протестантски, независимо, че Ирландия е католическа държава и на родния ирландски език говорят не повече от 30% от населението.
Дъблин е запазил и до днес неповторим ирландски чар – приветлив, спокоен и търпелив, зад английските фасади ще ви посрещне неподражаемото ирландско гостоприемство и любознателност.

Хотел от ХIХ век

През 1863 г. врати отваря O’Callaghan Davenport Hotel Dublin. Елегантната сграда на хотела е истинско украшение на ъгъла на един от най-старите площади на града – Merrion Sguare. Наистина той в момента е повече парк, а наоколо се виждат впечатляващи грегориански фасади.

Запознанство с викингите

Като начало запознанството с Дъблин е хубаво да започне от Музея на викингите. Там ще видите истински средновековни персонажи, ще се разходите по истински средновековни улички, по реконструирания шумен пазар, където може да поговорите с богати търговци. Туристите може не само да видят Дъблин, но и да помиришат този средновековен град. Интересно е да се научи как преди 700 години тук са наказвали престъпниците, какви мерки се предприемали при зъбобол и колко наистина тежат средновековните доспехи. Гидовете по време на екскурзиите са облечени в исторически костюми, а екскурзионният автобус е истинска амфибия, която може да се движи по земята, а по водата да плува.

Знаменитите напитки

Много малко са туристите, които при посещението си в Дъблин пропускат прочутия музей-пивоварна „Гинес” (1759 г.), където със собствените си очи могат да видят на седемте етажа процеса на приготвяне на тъмната ирландска бира – от колекцията хмел до напълването на чашата. На върха на сградата е разположен бар и от него се вижда целият град. Може да обядвате и ако бирата не е по ваш вкус, то храната ще ви хареса, защото напитката прави блюдата особено вкусни, а месото просто се топи в устата ви. Дегустационният тур може да продължи в Jameson, където ще се запознаете с приготвянето на висококачественото уиски, може да го дегустирате и дори да получите сертификат за това.

Околностите на града

Ако не се разходите из околностите на Дъблин трудно ще усетите истинската Ирландия. Идете в курортният град Брей, който се намира на 22 км южно от столицата, разположен е на брега на Ирландско море при устието на река Даргъл. Населението му е около 27 000 жители.
Ако изминете 16 км на север от столицата, ще стигнете до Малахайд (превод от ирландски „На брега на морето”), където задължително трябва да посетите едноименния замък, който се издига на полуостров Хоут. От 1185 до 1975 г. замъкът е частно имение на семейство Талбот, а историята на фамилията може да се проследи в специална зала. Последният лорд Талбот умира през 1973 г.
Ако не се боите от духове, задължително отидете в Нюгрейндж, която е една от най-известните каменни постройки в света. Предполага се, че е сътворена преди 3200 години пр. н.е. Смята се, че Нюгрейндж е не само гроб, а хората, които са го построили, са притежавали астрономически познания и забележителни инженерни техники и архитектурни знания. Много археолози смятат Нюгрейндж за техническо чудо. А когато посещавате такива места и влезете в местната кръчма, трябва да очаквате традиционни ирландски блюда. Погледнете в менюто и ако видите, че има морковено-портокалова супа с домашно замесен хляб, непременно си поръчайте.
Разходката ви може да завърши в Глендалог (Долината на двете езера), където все още ще видите руините на манастир от ХI век. Тихата и защитена от всички страни от ветрове долина е заобиколена от дива гора, в която и до сега може да се видят елени и фазани, а прозрачните и гладки езера са истинска находка за тихи размишления и медитация.

Трябва да знаете

Дъблин е световноизвестен с литературната си история. Тук е родният дом на Оскар Уайлд, през различни години се раждат и живеят писателите Самюъл Бекет и Джонатан Суифт, философът Едмънд Бърк, художникът Френсис Бейкън, драматургът Джордж Бърнард Шоу и др. Дъблин разполага с няколко театри, слави се с любовта си към бароковата музика, а тази на живо по улиците е много популярна. Има шест известни футболни отбора, а като спорт много популярен е ръгбито.
В ирландската столица се намира най-старият университет на страната – Trinity College, създаден през 1592 г. от кралица Елизабет I, в който учат 16 000 студенти. В него се съхранява „Книгата на келтите”, написана от келтски монаси около 800 г. пр. н.е.
В Градината зад парламента се намират Националната галерия, Националният музей, Природонаучният музей, където ще видите невероятна колекция от животни. През 1991 г. бе открит и единственият „Музей на писателите”, позициониран в северната част на централната градска част.
Основна улица за пазаруване е Grafton, където има и много улични актьори. В нейния край е Арката на мускетаря, изградена в чест на загиналите за Британия мускетари от Дъблин.
Нощният живот основно е около Temple Bar, където пъбовете са препълнени, но пушенето на закрито е забранено.
Амбициозна е програмата на кметството да превърне столицата в „зелена” и да стане град на велосипедистите, като специално изработени колела бъдат разположени на 40 станции.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

МИЛИНКИ

Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...

Затруднено носно дишане при децата

Една от най-важните причини за затруднено носно дишане при малките деца е изкривяването на носната преграда. То може да се получи още по време на раждането. По-често обаче, носната преграда се изкривя...

Главоболието

По данни на Световната здравна организация от него страдат около 85% от населението на земята. Всъщност главоболието е само симптом, а причините то да ни измъчва безмилостно са какви ли не. КОЙ Е...

Вкусни гозби с пресни картофи

Задушени пресни картофи Прoдукти: 500 г пресни картофи, 60 г краве масло, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги нарязваме на парчета. (По желание можем да ги оставим цели.)...

Начало