Още рецепти » Черногорска Адриатика

 Черногорска Адриатика


Пътуването през Черна гора е трудно и уморително, заради пресечения терен и лошите пътища. Но красивите стари градове в западната част на страната, както и великолепните природни пейзажи заслужават вашите усилия.

БОКА КОТОРСКА – Которския залив

Пресечете ли билото на планините Ловчен и Ориен, пред вас ще се открие изумителна гледка. Которският залив прилича на норвежки фиорд – врязан дълбоко в сушата, разклонен във всички посоки и наистина много красив. Всъщност Бока Которска преставлява 6 отделни залива свързани с морето посредством тесния проток Веригър, широк едва 300 м. Общата дължина на бреговата ивица е близо 100 км.
Котор е най-впечатляващият град в залива. Разположен в юго-източната част на залива в подножието на Ловчен. Старият град има характерна триъгълна форма и е обграден с 5-километрова крепостна стена, която завършва високо при крепостта Свети Йован. От града до крепостта водят 1426 стъпала. Разходете се из тесните живописни улички на Котор. (Местните твърдят, че которската уличка „Позволи ми да мина” е най-тясната в света.) Поседнете в някое от многобройните заведения в градчето, но се подгответе за обслужване, което не се различава от това по нашите курорти.
Освен Котор по брега на залива може да разгледате Зеленика, Тиват и Доброта.

БУДВАНСКА РИВИЕРА

Будва е най-известният морски курорт на Черна гора. Разположен е на малък полуостров и е заобиколен от няколко плажа, най-известният от които е Бечичи. През 1935 г. Той е обявен в Париж за най-красивия плаж на Европа. Освен плажовете Будва се слави и с красивия си стар град, който в някаква степен напомня Дубровник. Както навсякъде основна забележителност са църквите – Свети Сава Осветени, Света Троица и Бенедиктинския манастир – Santa Maria in Punta. В църквата Свети Йоан се съхранява талисманът на града, известен като Будванска госпа.
В Будванската Ривиера си струва да посетите и град Петровац, който е популярен заради венецианската крепост Кастел Ластва и църквата Света Неделя, която според легендата е построена с парите на моряк, спасил се точно там от корабокрушение.

МАНАСТИРИТЕ

В своите туристически проспекти черногорци широко рекламират манастирите си. Около Будва техният брой е значителен, но внимание заслужават – Прасквиц, който се намира над плажа Милочер, Станевич - около село Побора и Режевич, посветен на Свети Стефан.

СВЕТИ СТЕФАН

Свети Стефан е полуостров, който много прилича на нашия Несебър. Свързан с брега от тясна ивичка земя, той представлява своеобразен архитектурен музей. За съжаление в момента може да се любувате на полуострова само отдалеч, защото меркантилните черногорци са го продали на частни лица.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Медени сладки

Меденки Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 к.ч. вода, 5 с.л. пчелен мед, 100 г краве масло, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, щипка канела, по желание смлени орехови или бадемови ядки. Нaчин на пригот...

Пазете децата от отровите!

Любопитството на децата и небрежното съхранение на опасни вещества са най-честите причини за отравянията. 4/5 от всички отравяния се падат на децата до 5-годишна възраст. Втори връх се наблюдава през ...

ТРАПЕЗАТА НА ГЕОРГЬОВДЕН

САЛАТИ И ПРЕДЯСТИЯ Смесена салата с макарони Прoдукти: 300 г варено агнешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-12 гъби, 1-2 пресни домата, 100-150 г пушен колбас, 1 к.ч. майонеза, 2-3...

Маратонките – удобства и проблеми

Повечето тийнейджъри, особено момчетата, не признават други обувки. Някои младежи се привързват до такава степен към маратонките си, че не ги свалят до момента на пълното им разпадане или докато някой...

Начало