Още рецепти » Перперикон – град, изсечен в скалите

 Перперикон – град, изсечен в скалите

Ако все още не сте разгледали древния град Перперикон, време е да го направите. Изцяло изсечено в скалите архелогическото чудо се намира само на 20 километра от град Кърджали. Препоръчително е разходката до там да направите с кола, така не само ще използвате удобните пътища София-Асеновград-Кърджали или София-Хасково-Кърджали, но и ще може да видите и други туристически обекти, с които изобилства този район.Не подминавайте Хасково

Градът ще ви очарова с европейския облик на центъра си и възможността да видите най-високата статуя на Дева Мария на Балканския полуостров. Превърнала се в символ на града, тя се извисява над малък параклис висока 14 метра, монтирана на фундамент с височина 17 метра, което автоматично я поставя в Книгата с рекордите на Гинес. Непременно посетете и прочутия ресторант „Алафрангите” в града. В атмосферата на обновената възрожденска къща или под сянката на дъхавата градина ще се подкрепите с вкусна храна и ще се заредите с енергия преди да продължите своята туристическа обиколка.Перперикон

Древния град Перперикон е разположен на скален връх с кота 470 м. В подножието му се вижда с. Горна крепост, а край него тече златоносната река Перперешка, която не далеч се влива в яз. "Студен кладенец", построен по коритото на р. Арда.
Когато пристигнете в подножието на този много важен за света археологически обект – Перперикон, ви очаква лек пешеходен маршрут преди да достигнете самия връх и да влезете в града. Обуйте си равни и удобни обувки, за да се насладите спокойно на дългата разходка. Преди да предприемете начинанието купете си карта за свещения град на траките, така ще може лесно да се ориентирате в сложния наглед каменен лабиринт и да не пропуснете някой забележителен обект.Проучванията ясно сочат, че дълго търсения храм на Дионис в Родопите се намира на Перперикон. В този храм са се провеждали култови практики, описвани от античните историци.
В грубо изсечена в скалите овална зала /18-12 в. пр. н.е./ с огромен кръгъл олтар в центъра, жреците извършвали свещени ритуали като изливали вино и палели на жертвеника огън. По височината му гадаели бъдещето. Според древните историци именно в храма на Дионис били направени две предсказания със световно значение – че Александър Велики ще завладее света и Римската империя ще стане най-голямата империя.През първите векове на новата ера територията около храма се разраства и постепенно се превръща в град с крепостни стени, дворец и предградия с жилища. Предполага се че в Перперикон се е намирала царската резиденция на траките-беси, а до 4 век римляните завоеватели променят облика на града със своите напредничави изобретения. След разцвета си Перперикон започва да търпи своя упадък. Изпепелен напълно от племето готи през 5 век той става средище на християнството. Бил е привлекателен център заради златните мини намиращи се в близост. Затова за града се водят чести битки между българи и ромеи. В края на 14 век турците завладяват града и разрушават неговата крепост, от тогава Перперикон потъва в забрава. Този древен град може да се похвали с две уникални изобретения – канализация за отвеждане на дъждовната вода и големи цистерни за съхранение на питейната вода.

Обектите, които непременно трябва да видите, когато се изкачите на хълма на Перперикон:

Скален проход – представлява грубо изсечени гигантски стъпала, по които се изкачвате, за да влезете в града.
Първа порта – крепостна стена на двореца с предполагаема двукрила порта, която ще ви порази с внушителните си размери. Добре съхранени са каменните прагове и малкия двор.

Втора порта – предполагаема порта, която е давала достъп към вътрешността на града.

Стълбище към церемониална зала – отвежда до тридесет метрова зала, изсечена в скалите.

Малка гробница – разположена едно ниво по-ниско, запазила е само каменните си очертания, тъй като много отдавна е разграбена.

Голяма гробница – запазени са каменните заграждения на 15 саркофага.

Олтар в храма на Дионис – голяма овална зала без покрив, изсечена в скалите с кръгъл олтар, където са се извършвали обреди.

Акропол – издига се в най-високата част на хълма, първоначално е бил езически храм, а по-късно е превърнат в църква. Тук може да се насладите на невероятната гледка, която се разкрива към речната долина на югоизток.

Малък дворец – каменен ансамбъл от улици и прагове водещи към изсечени в скалите приземни етажи на жилища.

Втора цистерна – огромна цистерна, издълбана в скалите, която е служела за водохранилище на питейна вода.Кула – висока кула с добре запазена структура.

Шарапана – намира се по северния склон на хълма, представлява няколко каменни корита, в които се е приготвяло свещеното вино за обредите в храма на Дионис.

Автор: Саша Маркова

Представяме Ви:

Малките гризачи на нокти

Неприятният и трудно преодолим навик най-често се проявява с пълна сила между 8 и 11-годишна възраст. Обикновено е израз на вътрешно напрежение, притеснение и стрес. Все пак изход има - макар и трудно...

Завъдете си смокиня в стаята

Смокинята е едно от най-старите плодни растения на планетата. За нея, заедно с гроздето и маслината, се говори още в Стария завет. В Палестина и Месопотамия е била отглеждана преди 5000 години пр. н.е...

Домашни мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

Дъската за гладене - дама с мек характер

Без нея трудно може да изгладиш каквото и да било – панталони, блузи, дори и чаршафи… Ще го потвърди всяка домакиня. Затова тя трябва да присъства във всеки приличен дом. Ах, вие сте изключение? Тогав...

Начало