Още рецепти » Зелените гори на Странджа

 Зелените гори на Странджа

Странджа не е сред най-популярните туристически обекти в България, но тя притежава уникална природа, съчетала в себе си морето, планината и средиземноморското слънце. Достатъчно е да навлезете в гъстите гори, да прекосите бистрите пенливи реки и вие ще бъдете запленени от красотата на тази планина.
Странджа е единствената българска територия, включена в петте приоритетни за опазване територии в Централна и Източна Европа.

Малко география

Странджа е разположена на територията на България и Турция, като българската част се намира в югоизточната част на страната Бургаската низина, Черно море и Източнотракийската равнина. Общата площ на планината е около 10 000 кв.км. Странджа има три добре очертани била - основното южно било в Турция, граничното Резовско било и ридът Босна, разположен изцяло на българска територия. Най-високият български връх на Странджа е Голямо Градище - 709 м. Между Резовското било и Босна в долината на р. Велека е разположена историческата област Хасекия. От Странджа извират реките Велека, Резовска, Ропотамо, Дяволска река, Факийска река, Оряшка река и Изворска река.

Природен парк „Странджа”

През 1995 година централната част на Странжа е обявена за природен парк. Със своите 116 136,2 хектара той е най-голямата защитена територия в България. Защитените територии в парк "Странджа" са 14 на брой. Най-известните от тях са: Парория, Устие на река Велека, Докузак, Руденово, Силистар, Кривинизово, Моряне, Камъка и др. В парка се срещат 54 вида бозайници и 261 вида птици. Общият брой на видовете хабитати е 121, като по този показател Паркът е на първо място сред защитените територии в Европа. Над парк „Странджа” преминава вторият по големина прелетен път на птиците в Европа - Виа Понтика.

Туристически обекти

Град Малко Търново

Това малко градче е сърцето на планината. Тук можете да видите Архитектурно – музейния комплекс, православния храм “Успение Богородично” и източнокатолическия катедрален храм “Св. Троица”. В природния музей множество снимки и приятни игри запознават децата с уникалната странджанска природа. В околностите на града се намират тракийската гробница в местността Пропада – на 4 км северозападно от Малко Търново и тракийската куполна гробница в местността Мишкова нива – археологически паметник от национално значение. Интерес за туристите представляват и барите – запазено традиционно пране в естествени условия.

Село Бръшлян

Ако дойдете в Странджа, непременно посетете това старо село, превърнато в архитектурен и етнографски резерват. Тук ще можете да се полюбувате на добре запазени странджански къщи от 18 – 19 век, обявени за архитектурни паметници, да посетите старинната църква “Св. Димитър”, построена още в края на 17 век с килийно училище и да разгледате етнографската сбирка, която ще ви върне в миналото на този край.

Местността Индипасха

В този дълбок, усоен планински дол се намира древно тракийско оброчище. Под надвиснала скала с бликащ в основата й лечебен извор древните траки са извършвали жертвоприношения за здраве. През християнската епоха местността продължава да се посещава от стотици поклонници, търсещи изцеление. Намира се на 18 км от Малко Търново в посока с. Сливарово.

Местността “Петрова нива”

Посетете тази местност, за да се поклоните пред мемориала на загиналите в Преображенското въстание през 1903 г. Намира се на 14 км от с. Звездец.

Изворите на р. Младежка

Това са карстови извори, даващи началото на бистра и бързоструйна планинска река. Намират се сред девствена природа близо до с. Младежко. В района им има пещери и останки от ранно византийска крепост.

Село Българи

Единственото тук можете да наблюдавате в автентичен вид тайнствения нестинарски ритуал. Изпълнява се всяка година на 3 юни - деня на “Св. Св. Константин и Елена” /стар стил/.

Автор: Катя Игнатова

Представяме Ви:

Проектиране и строеж на алпинеуми

Алпинеумите водят началото си от недалечно минало. Те са се изграждали с учебна и научна цел за опознаване на високопланинската флора в ботаническите градини, а в последствие започват да се използват...

Фуксията

Фуксията не може да се обърка с никое друго растение. Питат ли ви кое е то - достатъчно да кажете: цветовете му са като рокля на балерина. В тях има нещо и от новогодишната елха, увенчана с разноцветн...

Опасен ли е климактериумът?

Разговаряме с д-р Евелина Желязкова, н. с. І ст. Д-р Желязкова работи в областта на диагнозата и лечението на гинекологичните заболявания, туморите на половата система, възпалителните заболявания, вс...

Мусака през зимата

Мусака от картофи, ориз и домати Прoдукти: 1 кг картофи, 1 непълна ч.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 5-6 домата, 1 по-голяма глава лук, 3-4 с.л. брашно, 3-4 яйца, 1 ч.ч. прясно или кисело мляко, 60-70 г на...

Начало