Още рецепти » НИШ – близък и непознат

 НИШ – близък и непознат

Ниш е чист и подреден съвременен град, кацнал върху двата бряга на р. Нишава. Въпреки че е само на 150 км от София, градът рядко влиза в маршрутите на българските туристи. Ако все пак решите да посетите Ниш, няма да останете разочаровани.

Историята

Ниш е един от най-старите градове на Балканите, наричан “Портата между Изтока и Запада”. От древни времена градът е бил пресечна точка на големите търговски пътища. Градът е основан от келтите през трети век пр.н.е.. Праисторическите жители са наричали града Нависос - градът на Феите.По-късно Ниш влиза в състава на Римската империя под името Найсус. През продължителни периоди през Средновековието градът е в границите на българската държава, през 14 век е включен в състава на Сърбия, по-късно - на Османската империя. След идването на османците Ниш става център на пашалък, а по-късно - и център на една от епархиите на Българската екзархия. До средата на ХІХ век населението на Ниш е предимно българско. Със Санстефанския договор (1878 г.) градът е присъединен към Сърбия и през следващите десетилетия голям брой българи го напускат, а с урбанизацията през ХХ век Ниш придобива изцяло сръбско население.

Туристически обекти

В момента Ниш със своите 240 хиляди жители е вторият по-големина в Сърбия. Интересните туристически обекти в града са: Площадът на Освобождението; Паметникът на Освободителите; Сградата на кметството, построена за седалище на Народната банка; Националният театър; Турската крепост от 18 век; Дворецът "Бановина", построен през 1886 г., седалище на Нишкия университет; Медианата - лятната императорска резиденция, Лобната кула (Челе кула).
За много от вас ще бъде интересна и чешмата в началото на Казанджийското сокаче. На бронзова плоча върху чешмата са изписани имената на участниците в драматичните събития около известната нишка красавица - Зона Замфирова. Тази действителна история ние познаваме от едноименния сръбски филм.

Нишката крепост (тврджава)

Намира се близо до съвременния градски център, на десния бряг на река Нишава. Съоръжението спада към най-красивите и най-добре съхранени крепости на Балканите. Изградена е края на XVII век върху руините на старото римското укрепление Наисус. В рамките на крепостта и до днес са запазени сградите на оръжейницата и на по-късно строена джамия. Те са превърнати в галерии, а старите турски работилници - в кафенета и сувенирни магазини. Тук се намира и Летният театър, в който през м. юни се провежда прочутият Нишки джазов фестивал.

Лобната кула (Челе кула)

Недалеч от центъра се издига Кулата на черепите, която разказва мрачна история за кръв и война. Тя е свързана с Чергарската битка през 1809 г., когато трихилядната чета на войводата Стеван Синджелич е нападната от османската армия. След тежък бой с шестнадесетхилядния аскер, войводата разбира, че ще загуби битката и се самовзривява с барут, като причинява гибелта на много турци. След кървавия бой османлиите издигат кула, в която вграждат черепите на загиналите сръбски въстаници. В началото черепите са били 952, но родолюбивите нишки граждани още в ония години започнали тайно да свалят черепите от кулата и да ги погребват по християнските обичаи. Днес по кулата са останали едва 58 черепа. За да съхранят кулата, нишани са построили около нея красив параклис.

Медианата

Името на император Константин Велики е тясно свързано с Ниш, защото това е родният му град. И днес туристите посещават мястото на лятната му резиденция – Медианата, разположена в околностите на града. Това, което е останало, са руини от сгради, амфитеатър и надгробни стели, които косвено разказват за древното могъщество на императора. В запазените мозайки от резиденцията са се съхранили древни ритуални знаци - триъгълници, пирамиди, кръстове, тризъбец, кръгъл уред с въртеливо движение, ромб.

Магазини и ресторанти

Ниш има добре оформена търговска улица. Магазините предлагат добра стока на цени по-ниски от тези в България. Нишани се гордеят с подземната си търговска улица, която се простира под главната по цялото нейно протежение. Екзотична гледка представлява битпазара, който се оформя в събота под крепостните стени на брега на р. Нишава.
Заведенията в Ниш са доста по-семпли от българските, но кафето и храната са добри. Гостоприемните домакини ще ви предложат студена пача, кисело зеле и неизменната сръбска скара, а за наздравица – прочутата нишка дюлева ракия.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Направете си езеро в градината

Водоемът на вилата или градината в двора стана моден елемент на извънградския живот. Да се съоръжи водоем на участък земя е достатъчно просто и съвсем не скъпо. Главното е да притежавате някои навици ...

Детският апетит

9-годишната ми дъщеря непрекъснато се тъпче с храна - на всеки 30 мин тя отваря хладилника и хапва едно или друго. Напразно се опитвам вместо сандвич да й дам някакъв плод. Ако категорично й забраня д...

Цветотерапия

Синьото е любимият ви цвят. Ако можехте, бихте боядисали света в него. В действителност обаче почти всичките ви дрехи са черни, стените на апартамента ви са бледорозови, а колата червена. Все не может...

Засадете си розмарин

Розмаринът (Rosmarin) е красив декоративен храст, който е и полезна билка и пикантна подправка, идваща от Средиземноморието. Той е вечно зелено многогодишно растение. Оформя се като храст, който дости...

Начало