Продукти:
• зеле
• патладжани
• пиперки
• моркови
• целина
• чесън
• магданоз
• люти чушлета
За маринатата: (на 1 л вода)
• 500 мл оцет
• 1 ч.ч. сол
• 1 ч.ч. олио
• дафинови листа
• черен пипер, бахар
Начин на приготвяне:
Отделяме големите здрави листа на зелето. Попарваме ги във вряща леко подсолена вода. Патладжаните обелваме, нарязваме на кубчета и посоляваме. Когато пуснат горчивата си вода, ги запържваме в силно сгорещено олио. Запържваме и целите пиперки. Морковите и целината нарязваме по дължината на сламчици.
Завиваме сарми от зелето, като във всеки лист слагаме 1 пиперка, няколко парчета патладжан, скилидки чесън, пръчици от целина и моркови, 1 люта чушка (също изпържена или изпечена), стръкче магданоз. Нареждаме сармите в буркани.
Разбъркваме продуктите за маринатата и кипваме всичко, докато се разтвори солта. С изстиналата марината заливаме сармите и запечатваме бурканите. Стерилизираме 1 час.
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...