Продукти за 3-4 порции:
• 1 глава от средно голям шаран
• 1/2 к.ч. олио
• 1 морков
• 1 парче целина
• 1/2 к.ч. ориз
• 1-2 домата
• 1 дафинов лист
• 5-6 зърна черен пипер
• 3-4 с.л. кисело мляко
• 1 жълтък
• смлян черен пипер
• магданоз, лимонов сок, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме морковите на колелца, целината - на тънки и дълги ивици, а доматите - на четвъртинки. Прибавяме дафиновия лист и зърната черен пипер, посоляваме, заливаме с 1 л вода и варим, докато зеленчуците омекнат.
Прецеждаме бульона и слагаме в него рибената глава и ориза. Варим още 20 мин, посоляваме и застройваме с жълтъка, който сме разбили заедно с киселото мляко.
Поръсваме готовата чорба със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз, подправяме я с лимонов сок и поднасяме, като главата сервираме в отделна чиния, а топлата чорба – в супник.
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...
Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...