Продукти: (за 5-6 порции)
• 1 телешки мозък
• 2-3 моркова
• половин глава целина
• 4-5 с.л. разтопено краве масло
• 1 ч.ч. гъби
• 2 яйца
• лимонов сок, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме на едро магданозените корени, морковите и целината и ги сваряваме в 6-7 ч.ч. подсолена вода.
Прецеждаме бульона и в него сваряваме телешкия мозък, който предварително сме почистили от ципите. Докато е още горещ, го претриваме през цедка.
Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в сгорещеното масло, докато омекнат. Смесваме ги с пюрето от мозъка, подправяме с малко черен пипер и изсипваме в бульона. Варим още 5-6 мин на умерен огън. Подправяме готовата супа с яйцата и лимонов сок на вкус.
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...