Продукти: (за 4 порции)
• 800 г телешко шкембе
• 1 телешко краче
• 1 жълтък
• 1 морков
• 1 глава лук
• 1 тиквичка
• 1 парче целина
• 1 с.л. лимонов сок
• 1 ч.л. брашно
• 20 г краве масло
• 6 зрънца черен пипер
• 1 дафинов лист
• сол
Начин на приготвяне:
Почистваме шкембето, заливаме го със студена вода, прибавяме телешкото краче и възваряваме. Обираме пяната, прибавяме подправките и нарязаните лук, тиквичка и целина. Посоляваме и варим до омекване.
Изваждаме шкембето и крачето от тенджерата. Нарязваме шкембето на квадратчета, а от крачето отделяме месото и го нарязваме на кубчета. Връщаме ги обратно в тенджерата.
Почистваме моркова и го настъргваме на едро ренде. Изпържваме го в маслото, поръсваме с брашното, и също го позапържваме. Заливаме с малко бульон от шкембето и задушаваме 15 мин.
Прибавяме жълтъка, разбит с лимонов сок, разбъркваме добре и прибавяме сместа към шкембето. Подгряваме ястието 10-15 мин на много тих огън така, че да не се стигне до завиране.
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...