Продукти: (за 4 порции)
· 340 г кори за лазаня
· 4 тиквички
4 моркова
· 60 г краве масло
· 2 с.л. брашно
· 125 мл прясно мляко
· 500 мл гъст доматен сок
· 60 г настърган кашкавал
· пресен босилек
· сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Накисваме леко корите за лазаня.
Обелените тиквички и моркови нарязваме на малки кубчета и ги задушаваме или варим 8-10 мин, за да поомекнат.
Правим светла запръжка от брашното и по-голямата част от разтопеното масло. Наливаме на струйка топлото мляко като бъркаме непрекъснато и варим, докато сосът се сгъсти. Подправяме със сол и черен пипер.
Намазняваме продълговата тавичка и слагаме първата кора. Намазваме с малко доматен сок, поръсваме наситнен босилек и разстиламе от зеленчуковата смес. Покриваме с втора кора и повтаряме процедурата. Продължаваме до изчерпване на продуктите. Покриваме най-отгоре с кора и поливаме с разтопено масло и с белия сос.
Печем лазанята 20 мин на 180°С, наръсваме с настъргания кашкавал и допичаме, докато поруменее.
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...