Кулинарни рецепти » Карамелизиран портокал

 Карамелизиран портокал

Продукти:

• 6 големи портокала
• 225 г захар
• 250 мл вода
• 6 зърна карамфил
• 4 с.л. портокалов ликьор

Начин на приготвяне:

Корите от два добре измити портокала нарязваме на тънки ивички. Заливаме ги с вода и ги държим на слаб котлон около 5 мин. Прецеждаме водата, но не я изхвърляме.

Обелваме останалите портокали. Всеки един разрязваме, но не докрай на 4 части. Събираме горните краища на резенчетата с клечка за зъби и ги аранжираме в десертни чинии.

Възвираме водата, захарта и карамфилчетата. Оставяме сместа да ври, без да я бъркаме, докато придобие светлокафяв цвят. Сваляме сиропа от котлона и на струйка наливаме водата от портокаловите кори. Връщаме сместа на огъня и я кипваме. Прибавяме ликьора и горещия сироп и изливаме върху портокалите.

Разпределяме ивичките портокалови кори отгоре върху плода във всяка порция, покриваме с фолио и оставяме десерта да изстине. След това го държим поне 3 часа в хладилник.

Този десерт става изключително вкусен, ако държим портокалите цяло денонощие в хладилника, като периодично ги обливаме със сиропа. Преди да ги сервираме отстраняваме клечките за зъби.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Пържоли по сръбски

Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...

Кордон бльо

Продукти: • 4 шницела • 4 филийки шунка • 4 филийки кашкавал • 2 яйца • галета • горчица • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разрязваме шницел...

Начало