Продукти: (за 8 порции)
1 готов блат за пица с диаметър 28 см
100 г обикновени бисквити
1/2 ч.л. канела
1 щипка счукан карамфил
65 г краве масло
330 г консервирано ябълково пюре
2 по-големи кисели зелени ябълки
4 големи портокала
150 г портокалов мармалад
Начин на приготвяне:
Намасляваме кръгла тавичка с диаметър 22 см и слагаме в нея тестото, като леко правим от него бордче по стените на тавичката. Загряваме фурната на 200°С. Надупчваме повърхността на тестото тук-там с вилица, покриваме го с пергамент и печем блата 12 мин. Изваждаме го от фурната, внимателно махаме пергамента, връщаме тавичката и печем още малко, докато повърхността приятно поруменее. Оставяме тестото да изстине.
Обелваме ябълките, почистваме ги от семките и ги нарязваме на тънки филийки. Обелваме портокалите, разделяме ги на резенчета и им махаме бялата външна обвивка и семките.
В купа начукваме бисквитите и ги смесваме с канелата и карамфила. Плътно поръсваме с тази смес блата, нанасяме слой пюре и отгоре ветрилообразно подреждаме ябълките. Върху тях подреждаме ветрилообразно и портокаловите резени. Поливаме с разтопеното масло и покриваме с размития в малко вода мармалад.
Печем сладкиша 30 мин на 190°С. Оставяме пицата да изстине и я сервираме с разбита сметана.
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...
Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...