Продукти: (за 5 порции)
• 1 шаран /около 1 кг/
• 250 г гъби
• 1 с.л. стафиди
• 1 глава лук
• 1 ч.ч. бяло вино
• 1-2 твърдо сварени яйца
• 1 лимон
• 10-15 маслини
• 100 г краве масло
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Варим шарана 15 мин в кипяща подсолена вода. Изваждаме го и отстраняваме кожата и костите. Претриваме месото през едро сито, смесваме го със сол, черен пипер и лимонов сок и го оставяме да поотлежи.
Задушаваме гъбите в малко масло. Посоляваме и ги разстиламе на дъното на йенска тенджера. Кипваме виното заедно със стафидите и го оставяме да се поохлади. Прибавяме към месото от рибата 1 бучка масло и виното със стафидите.
Омесваме добре сместа и я разстиламе в тенджерата с гъбите. Отгоре разпръскваме останалото масло, настъргано на тънки люспи. Захлупваме плътно и задушаваме 10-15 мин на тих огън. Поднасяме ястието гарнирано с парченца твърдо сварени яйца, лимонови резенчета и маслини.
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...
Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...