Кулинарни рецепти » Пържени топчета с ориз

 Пържени топчета с ориз

Продукти:

• 500 мл прясно мляко
• 100 г брашно
• 100 г ориз
• 50 г стафиди
• 150 г бадеми
• 3 жълтъка
• 30 г краве масло
• 1 с.л. ром
• настърганата кора от половин лимон
• 30 г мая
• 1 щипка сол
• олио за пържене
• пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Размиваме маята и 40 г брашно в 1 к.ч. прясно мляко и оставяме да престои около 30 мин. След това замесваме от маята, останалото тесто, солта и малко мляко средно твърдо тесто. Оформяме тестото на питка, слагаме го в съд, на дъното на който сме сипали малко мляко, и го оставяме да втасва на топло около 30 мин.

Сваряваме ориза в останалото мляко, като бъркаме непрекъснато, докато получим гъста каша. Отстраняваме ориза от огъня и след като се охлади го смесваме с тестото, разбитите жълтъци, смлените бадеми, рома, настърганата лимонова кора и маслото, размекнато до стайна температура.

Омесваме добре, прибавяме стафидите, които предварително сме накиснали във вода, и оформяме тестото на топка, която завиваме с кърпа и оставяме на топло.

Когато тестото втаса, с помощта на лъжица оформяме топчета и ги пържим на маслена баня. Изваждаме ги с решетеста лъжица, оставяме ги да поизстинат и след това ги поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Рагу със спагети

Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Начало