Продукти за блатовете:
• 10 яйца
• 250 г пудра захар
• 250 г бадемови ядки
• 100 г шоколад
• 100 г брашно
• разтопено масло за ръсене
За първия крем:
• 2 яйца
• 70 г брашно
• 150 г кристална захар
• 500 мл прясно мляко
• 1 ванилия
За втория крем:
• 200 г краве масло
• 150 г пудра захар
• 1 с.л. какао
• 1 ванилия
• 250 г разбита сметана
Начин на приготвяне:
Разделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с пудра захар, докато побелеят. Отделно разбиваме белтъците и ги съединяваме с жълтъците. С леко бъркане прибавяме смлените бадемови ядки, брашното и шоколада, разтопен на пара. Не смесваме с шоколада докрай, а оставяме тук-там бели ивици. Така тортеното тесто става по-интересно. Изсипваме получената смес в намаслена и набрашнена форма. Изпичаме в умерена фурна и разрязваме на два блата.
Към разбитите жълтъци за крема прибавяме пресятото брашно, захарта и малко от хладното мляко. Получаваме кашичка, която разреждаме с останалото кипящо мляко. Кипваме на огъня и бъркаме. Разстиламе крема върху единия блат и покриваме с другия.
Разбиваме маслото за втория крем заедно със захарта. Когато сместа побелее, поръсваме какаото и ванилията. С получения крем намазваме тортата отгоре и отстрани. Гарнираме я с разбитата сметана.
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...